Euroskupina dala zelenou 3. programu pro Řecko


Euroskop

Řecký parlament schválil první balík úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc až 86 miliard eur žádá eurozóna. Ministři financí eurozóny už dali na vědomí, že v principu s poskytnutím tříleté finanční pomoci souhlasí.

První z řady reforem se týká penzí, daně z přidané hodnoty a řízení řeckého statistického úřadu. Evropská komise po hlasování řeckého parlamentu oznámila, že Atény přijaly první část reforem včas a v souladu se závazky z nedávného eurosummitu. Postup Řecka uvítal například slovenský ministr financí Peter Kažimír, podle kterého ale mohou nastat potíže s realizací reforem. Řecké ministerstvo financí později uvedlo, že změny týkající se daně z přidané hodnoty (DPH) začne zavádět od pondělí.

Na řadě jsou další parlamenty

Jednání o detailech v pořadí už třetího záchranného programu budou moci začít poté, co skončí nutné schvalovací procedury v zemích eurozóny. Novou pomoc musí totiž v několika státech potvrdit parlamenty. Finsko tak učinilo již ve čtvrtek, když „velká komise“ 25 poslanců z 200 členů parlamentu jménem celé sněmovny dala vládě příslušný mandát.

Euroskupina, která v zásadě souhlasí s novou pomocí, zároveň vyzvala Řecko, aby přistoupilo k druhému vyžádanému balíku strukturálních reforem, který musí být přijat do 22. července.

Česku ztráty v Řecku nehrozí

Než dohoda vznikne, potřebuje Řecko překlenovací půjčku. Peníze půjdou ze staršího unijního záchranného fondu, za který ručí všechny země EU, tedy i Česká republika. Česku a dalším nespokojeným zemím ale ztráty nehrozí, protože budou kryty výnosy řeckých dluhopisů držených Evropskou centrální bankou (ECB).

Ministři financí eurozóny se na principech čerpání sedmi miliard eur z EFSM dohodli a podrobnosti by měli zveřejnit v pátek. Očekává se, že Atény dostanou peníze v pondělí, aby s nimi mohly obratem uhradit závazky u ECB. Šéf euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, řekl, že cílem je, aby Atény mohly zaplatit dlužnou částku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Ten by se pak mohl znovu plně zapojit do jednání o záchranném programu.

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek kvůli chystané aktivaci EFSM kritizoval Evropskou komisi, protože zmíněný mechanismus je prý mrtvý a polozapomenutý. Uvedl také, že Praha nedokáže zabránit využití EFSM, pokud k tomu Komise přemluví unijní ministry financí. Sobotka i ministr financí Andrej Babiš na pondělní tiskové konferenci prohlásili, že Česko odmítá půjčku garantovat a že Řecku ani žádnou přímou půjčku neposkytne.

ECB zvýšila strop financování bank

ECB se dnes rozhodla umožnit řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů. Limit úvěrů z nouzového programu ELA banka na týden zvýšila o 900 milionů eur. Doposud činil zhruba 90 miliard eur. Řecké banky se podle náměstka řeckého ministra financí znovu otevřou v pondělí. Výběry ale prý budou nadále omezeny na 60 eur denně.

Požadované reformy nepodpořily asi čtyři desítky poslanců řecké vládní strany SYRIZA premiéra Alexise Tsiprase, který před hlasováním v takovém případě hrozil demisí. Později ale své prohlášení zmírnil a řekl, že nechce utíkat před odpovědností. Premiéra podpořila část opozice, takže se reformy podařilo prosadit.

Nyní se očekává, že Tsipras vymění některé ministry, aby se zbavil krajně levicového křídla své strany. Hovoří se také o předčasných volbách v září či v říjnu. Spekuluje se i o vytvoření kabinetu národní jednoty, ačkoli některé strany takový scénář vyloučily. Podle řeckého listu To Vima je nevhodné, aby řecké reformy probíhaly za Tsiprasovy vlády, která v jejich prospěšnost nevěří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality