Expertní dohoda: Řecko má dostat půjčku 85 miliard eur


Euroskop

Řecko sjednalo se zástupci mezinárodních věřitelů dohodu o novém záchranném programu na expertní úrovni a nyní musí ještě vyjednat politickou dohodu.

Řecko v rámci nové dohody od věřitelů dostane úvěr až ve výši 85 miliard eur (2,3 bilionu Kč) rozložený do tří let, řekl podle agentury Reuters nejmenovaný činitel řeckého ministerstva financí. Toto číslo zatím věřitelé nepotvrdili. Řecké banky podle něj dostanou na rekapitalizaci „ihned“ deset miliard eur.

Ve čtvrtek rozhodne parlament

Premiér Alexis Tsipras požádal předsedu parlamentu, aby svolal na čtvrtek schůzi. „Kritičnost situace vyžaduje, aby byl okamžitě svolán parlament, aby mohla být dohoda schválena, a vyplacena tak první část (záchranného balíku),“ uvedl. Ve středu se dohodou bude zabývat finanční výbor řeckého parlamentu.

V úterý se o dohodě během telekonference bavili náměstci ministrů financí všech zemí EU. Podle agentury DPA nejsou po tomto první kole jednání mezi členy eurozóny zásadní námitky proti rámcovým podmínkám pro novou pomoc Aténám.

Jelikož účastníkům jednání chyběly některé důležité dokumenty, není vyloučené, že se telefonicky spojí ještě jednou. Ve středu by pak mělo být jasné, zda v pátek o novém záchranném balíku budou moci hlasovat ministři financí zemí používajících euro.

Merkelová nebyla „nijak vřelá“. Chce kvalitu

Tsipras už v pondělí telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Z řeckých vládních kruhů unikla informace, že atmosféra hovoru s Merkelovou nebyla „nijak vřelá“. Dnes spolu oba politici mluvili znovu, podle zdrojů z řeckých vládních kruhů informoval Tsipras kancléřku, že Řecko se zástupci mezinárodních věřitelů dosáhlo prinicipiální dohody ohledně nového záchranného balíku. Merkelová mu prý odpověděla, že nemá dostatek informací k tomu, aby s novou pomocí mohla souhlasit.

Německo také už dříve dnes zdůraznilo, že jednání o dohodě se musí zaměřovat „na kvalitu, nikoliv na rychlost“. „Jednáme o programu na tři roky. Musí se to projednat důkladně,“ řekl v televizi ARD náměstek německého ministra financí Jens Spahn.

Řecko s věřiteli jedná o dohodě, která by zemi znovu uchránila před bankrotem, už více než dva týdny. Atény potřebují dohodu uzavřít nejpozději do 20. srpna, kdy Atény musejí splatit zhruba 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance (ECB).

Reformy podmiňující záchranný program

Cíle

– Řecko bude počínaje rokem 2016 tvořit přebytky v primárních rozpočtech

– V roce 2015 bude schodek primárního rozpočtu činit 0,25 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Následovat pak již mají přebytky, které budou činit 0,5 procenta v roce 2016, 1,75 procenta v roce 2017 a 3,5 procenta v roce 2018.

– Řecká ekonomika letos klesne o 2,1 až 2,3 procenta. V roce 2016 bude pokles činit do 0,5 procenta. V roce 2017 se země vrátí k růstovému tempu 2,3 procenta.

Již schváleno

– Zjednodušení sazeb daně z přidané hodnoty a širší uplatňování této daně

– Omezení v oblasti důchodů a zajištění nezávislosti řeckého statistického úřadu

– Opatření v zájmu revize systému občanského soudnictví

– Přijetí unijních pravidel o řešení problémových bank a jejich rekapitalizaci, s platností od 1. ledna 2016

Opatření před zahájením vyplácení pomoci

– Nové zákony o nesplácených úvěrech v držení bank

– Deregulace trhu se zemním plynem

– Vytvoření nezávislého státního investičního fondu v Řecku, který by měl získat finanční prostředky ve výši 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč). Tři čtvrtiny této částky se mají použít na rekapitalizaci bank a snížení dluhu

– Zrušení daňových úlev pro zemědělce, kteří jsou nyní příjemci dotovaných paliv

– Přísnější regulaci systému splátek pro jednotlivce, kteří dluží státu na daních

– Zvýšení „solidární daně“, kterou platí lidé s příjmem mezi 50.000-100.000 eur ročně, ze čtyř na šest procent

Budoucí úkoly

– Ambiciózní důchodová reforma

– Reformy týkající se nedělního prodeje, vlastnictví lékáren či prodeje mléka

– Privatizace elektrické přenosové soustavy

– Revize pravidel o vyjednávání o kolektivních smlouvách, stávkách zaměstnanců a hromadném propouštění

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality