Tsipras v článcích Euroskopu


Euroskop, 21.8. 2015

Podívejte se na přehled článků, které jste mohli po dobu, kdy stál Alexis Tsipras v čele řecké vlády, o něm číst na Euroskopu. Řecký premiér ve čtvrtek rezignoval.

Řecký premiér Tsipras podal demisi – 20. 08. 2015

Alexis Tsipras podal s vládou demisi a požádal prezidenta o uspořádání předčasných parlamentních voleb. Odstupující premiér přiznal, že se mu nepodařilo dosáhnout cílů, ani dohody s mezinárodními věřiteli, které si jeho strana vytyčila. Zároveň ale tvrdil, že to bylo to nejlepší, čeho šlo ve vyjednávání dosáhnout.

Pomoc Řecku schválil tamní parlament – 15. 08. 2015

Tsiprasovi se podařilo protlačit dohodu s věřiteli parlamentem díky podpoře opozice. Levé křídlo jeho politického uskupení SYRIZA hlasovalo proti.

Alexis Tsipras
Řecký premiér Alexis Tsipras. Ve čtvrtek 20. srpna oznámil svou rezignaci. Předčasné volby se čekají v září 2015. SYRIZA v lednu zvítězila v předčasných volbách. Nyní, po 8 měsících, žene Tsipras kvůli sporům ve vlastní straně Řeky k dalšímu hlasování. (foto: čtk)

Tsipras bojuje s rebely. Hrozí předčasnými volbami30. 07. 2015

Zástupci levicového křídla uvnitř SYRIZY opakovaně nepodpořili v parlamentu reformy požadované věřiteli. Tsipras v rozhovoru v rozhlasovém rozhovoru uvedl, že nemá chuť jít do předčasných voleb, které by zemi mohly uvrhnout do období nestability. „Pokud nebudu mít parlamentní většinu, budu k vypsání voleb nucen,“ uvedl ale zároveň.

Schäuble a Tsipras se nečekaně shodli 15. 07. 2015

Pouhý den po uzavření dohody Řecka s eurozónou se objevili ostří kritici, mezi nimi překvapivě i řecký premiér. „Beru plnou zodpovědnost za chyby, které jsem učinil, a za to, že jsem se podepsal pod dokument, kterému nevěřím,“ prohlásil. Dohoda je podle něj velmi tvrdá, nicméně byl to jediný způsob, jak zajistit, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Dodal, že jeho povinností je zajistit, aby byl dokument v Řecku přijat.

Summit eurozóny k Řecku. Dohoda po nočním jednání 13. 07. 2015

Po 16 hodinách tvrdého vyjednávání došel summit eurozóny k dohodě, která odvrátila na poslední chvíli finanční rozvrat Řecka. Tsipras přistoupil na tvrdší podmínky, než jaké voliči v referendu odmítli.


Varoufakis rezignuje
06. 07. 2015

Den po referendu rezignoval ministr financí Janis Varufakis. Premiér podle něj soudil, že „absence“ politika neoblíbeného u mnoha jeho zahraničních protějšků by mu pomohla při vyjednávání dohody s eurozónou. Právě z tohoto důvodu opouštím ministerstvo financí, vyjádřil se odstupující ministr.


Řecké referendum: 61 % Řeků hlasovalo ne
– 06.07.2015

Většina voličů v Řecku odmítla v referendu podmínky, které jim v červnu v rámci nové dohody o finanční pomoci předložila eurozóna.


Tsipras vyzval k rozhodnému „ne“ v referendu
– 01. 07. 2015

Premiér vyzval v přímém televizním vystoupení své spoluobčany, aby v nadcházejícím nedělním referendu o přijetí podmínek pomoci mezinárodních věřitelů řekli rozhodné „ne“.

Krize vrcholí. Řecké banky zůstávají zavřené29. 06. 2015

Řecká dluhová krize se zdramatizovala. Řecký kabinet v dekretu oznámil, že v zemi zůstanou zavřené všechny banky a fungovat nebude ani athénská burza.

Eurozóna žádá od Řecka více snahy12. 05. 2015

Ministři financí eurozóny uvítali pokrok v jednáních Řecka s mezinárodními věřiteli. Upozornili ale, že k získání souhlasu věřitelů s řeckými reformními plány bude zapotřebí více času a úsilí.


Atény koketují s Moskvou. Co z toho plyne pro EU
10. 04. 2015

Řecký premiér se v Kremlu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Sbližování Athén a Moskvy vzbudilo v Evropě obavy. Objevily se spekulace, které vzápětí Putin odmítnul, že Tsipras žádal o pomoc.


Tsipras: ano dohodě, ne za každou cenu
31. 03. 2015

Řecký premiér prohlásil, že jeho vláda je připravena realizovat dohodu s eurozónou dojednanou v únoru, ale ne za každou cenu.

Tsipras zkritizoval záchranný program pro Řecko -24. 03. 2015

Podle řeckého premiéra Alexise Tsiprase nebyl záchranný program pro Řecko úspěšný, jeho země je zadlužená a nekonkurenceschopná, navíc musí čelit vysoké nezaměstnanosti. Řekl to po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně.

Řecko se dohodlo s eurozónou na prodloužení pomoci o 4 měsíce 21.02.2015

Ministři financí zemí eurozóny dosáhli dohody o čtyřměsíčním prodloužení programu úvěrové pomoci hluboce zadluženému Řecku, který by jinak skončil 28. února.

Tsipras: Řecko bude splácet, chce ale jednat s věřiteli – 28. 01. 2015

Nový řecký premiér Alexis Tsipras na prvním jednání své vlády uvedl, že země bude splácet dluhy. O zadlužení ale chce jednat s mezinárodními věřiteli. „Nepůjdeme do žádných destruktivních střetů, nicméně nebudeme už pokračovat v politice podřízenosti,“ uvedl na úvod prvního zasedání vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality