Česko má svoji digitální strategii


Euroskop, 26.8. 2015

Česká vláda do roku 2020 s přispěním fondů EU vynaloží kolem sedmi miliard korun na zvýšení digitální gramotnosti Čechů. Je to jeden z devíti kroků Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu, který ministři schválili.

Akční plán reaguje na evropskou Strategii pro jednotný digitální trh, kterou vydala Evropská komise letos v květnu, a připravuje půdu ČR na budoucí projednávání digitální agendy v Bruselu. Dopad internetové ekonomiky odpovídá zhruba třem procentům HDP. Nepřímo pak tvoří téměř deset procent HDP.

Cílem materiálu je shrnout hlavní opatření, která napomohou rozvoji tuzemské digitální ekonomiky, a to jak z hlediska národních faktorů, tak i iniciativ na úrovni EU.

Priority pro rozvoj digitálního trhu

Akční plán pro rozvoj digitálního trhu navazuje na strategii Digitální Česko 2.0, jejímž plněním se vláda zabývala minulý týden. „Digitalizace přinese další impulz pro ekonomický růst a vznik nových pracovních míst. Plán podporuje dobudování vysokorychlostních sítí a rozvoj elektronické veřejné správy, digitálního průmyslu, digitálních kompetencí občanů a elektronické obchodování,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Akční plán stanovuje aktivity pro rozvoj digitální ekonomiky v příštích třech až pěti letech. Plán mimo jiné počítá s dobudováním vysokorychlostních internetových sítí, posílení kybernetické bezpečnosti a zavedením plně elektronické komunikace s úřady s vyšším využitím otevřených dat stání správy.

Česko se má rovněž zaměřit na digitalizaci průmyslové výroby, vytvořit příznivé prostředí pro začínající technologické firmy, tzv. start-upy, ale také provede analýzu dopadů digitalizace na zaměstnanost. ČR má být aktivní při projednávání legislativy spojené s digitální agendou v EU a spolupracovat s dalšími zeměmi s podobnými záměry na podporu růstu digitální ekonomiky.

Stát by se měl zasadit o lepší implementaci výuky práce s výpočetní technikou, internetem a elektronikou na školách a zároveň i podpořit rekvalifikační kurzy ke zvýšení digitální gramotnosti občanů.

Digitální trh

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality