5 důvodů, proč Brusel čeká horký podzim


Marie Bydžovská, Euroskop, 31.8. 2015

Bruselští úředníci a evropští politici se vrací po dovolené do svých kanceláří. Vybíráme hlavní témata, která budou muset na podzim řešit.

Migrační krize

Migrace je v Evropě téma posledních 10 let. Letos v srpnu se ale vyhrotila do nevídaných rozměrů. Ačkoliv již dlouhou dobu existují analýzy předpovídající, že válka v Sýrii vyvolá masový exodus obyvatelstva, EU nepodnikla dostatečné přípravy, jak se s ním vypořádat.

Migrační tlak narušuje i jednotu osmadvacítky. V ohrožení je tak volný pohyb po Evropě a projekt Schengenu.

Ministři vnitra Německa, Francie a Británie žádají o svolání mimořádné schůzky ministrů vnitra a spravedlnosti EU k migrační krizi. Jimi požadovaná Rada se sejde 14. září a vypracuje návrhy konkrétních kroků, které by ministři měli schválit na řádném zasedání 8. října.

Řecké volby: Strach z nestability

20. září budou Řekové rozhodovat o složení nového parlamentu. Dnes již expremiér Alexis Tsipras podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli.

Tsiprasova Syriza sice v průzkumech vede, rozhodnou většinu ale jistou nemá. Povolební nestabilita může ohrozit naplňování 3. záchranného programu. Odchod Řecka z eurozóny se tak opět může dostat na pořad dne. S Grexitem by padla i představa, že je projekt společné měny nezvratný.

Hrozí odchod Británie z Unie

Více než odchodu Řecka z eurozóny se bankéři bojí vystoupení Velké Británie z EU. „Británie je velmi důležitou součástí evropské ekonomiky a ekosystému,“ řekl šéf Mezinárodního finančního institutu ve Frankfurtu Tim Adams.

Britský premiér David Cameron slíbil voličům referendum nejpozději na konci roku 2017. Předtím chce vyjednat s Bruselem nové rozdělení pravomocí a návrat některých kompetencí zpět do Westminsteru.

Evropští politici se snaží odchodu klíčového politického i ekonomického hráče předejít. Předseda Evropské rady Donald Tusk si zabránění tzv. BREXITU vetkl mezi své tři priority. „EU se určitě nechystá zmenšovat. Nikdo rozumný si nedokáže představit EU bez Velké Británie,“ řekl po svém zvolení.

Ukrajinské křehké příměří

1. září začíná platit na Ukrajině již třetí příměří v tomto roce. Napětí na východě země stále doutná. Během prázdnin byl smír uzavřený v únoru v Minsku opakovaně porušován. Konflikt na východě Ukrajiny se může kdykoliv opětovně vyostřit. Polský prezident Andrzej Duda již varoval, že jeho země v takovém případě bude čelit velmi závažné migrační vlně. Stejné riziko ohrožuje i další členy osmadvacítky.

Otazníky za ekonomickým růstem

Ekonomické výsledky evropských zemí se sice zlepšují, přesto i v této oblasti přetrvávají důvody k obavám. Velká část evropského hospodářství stále stagnuje a nezaměstnanost v periferních zemích se drží na neúměrně vysokých hodnotách.

Evropské instituce jsou pod tlakem, aby urychlily přijímání tzv. Junckerova plánu na podporu růstu a pracovaly na zlepšení institucionální architektury eurozóny. V červnu byla představena tzv. Zpráva pěti předsedů, vzhledem k napětí okolo Řecka však nezískala přílišnou pozornost.

Oči všech analytiků jsou v současnosti zaměřeny na Čínu. Problémy čínské ekonomiky ohrožují globální oživení. Čínské hospodářství tvoří přibližně 15 procent světového HDP. Evropské země jsou vůči výkyvům v ekonomice Říše středu obzvláště zranitelné. Na tamní trh směřuje významný podíl svých exportů ekonomický motor Evropy – Německo.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality