Merkelová: Bez řešení uprchlické krize je Schengen v ohrožení


Marie Bydžovská, Euroskop, 1.9. 2015

Německá kancléřka Angela Merkelová vůbec poprvé veřejně připustila, že schengenská zóna volného pohybu může být kvůli migrační krizi v ohrožení.

„Pokud nebude možné dosáhnout spravedlivého rozdělení uprchlíků v rámci Evropy, potom někteří lidé budou chtít nastolit otázku Schengenu,“ řekla Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně. „Není to naším cílem. Chceme spravedlivé rozdělení uprchlíků a potom nebudeme muset diskutovat o Schengenu,“ dodala.

Vyjádření Merkelové navázalo na dřívější prohlášení německého ministra vnitra Thomase de Maiziera, který o rizicích pro budoucnost Schengenu mluvil již v červnu.

Fronty na rakouské hranici

Varování Merkelové přišlo krátce poté, co Rakousko v pondělí kvůli migrační krizi zpřísnilo kontroly na přechodech své východní hranice. Podle tiskové agentury MTI se kvůli kontrolám začaly vytvářet na maďarské straně u hraničních přechodů až 30kilometrové fronty aut. Vídeň přistoupila k těmto opatřením po čtvrtečním nálezu chladírenského nákladního automobilu s mrtvolami 71 uprchlíků.

Rakouská ministryně vnitra Miklová-Leitnerová však zdůrazňuje, že nejde o obnovu hraničních kontrol. Řekla, že auta budou prověřována v blízkosti hranic na vytipovaných místech a v součinnosti s policií sousedních zemí.

Kritika Slovenska

Německá kancléřka zároveň apelovala na společné evropské řešení situace s uprchlíky. „Není možné, aby někdo říkal, že to není jeho starost. My všichni jsme Evropa, musíme postupovat společně,“ řekla. „Státy se musejí podělit o odpovědnost za uprchlíky, kteří zde žádají o azyl,“ uvedla.

Merkelová také kritizovala nedávné vyjádření slovenských představitelů, kteří vyjádřili ochotu pomáhat křesťanským uprchlíkům, ale odmítali přijímání muslimů. „Není možné říkat ‚nechceme muslimy, my jsme křesťanská země‘. A mohu vás ujistit, že mám stejně tak málo pochopení pro podobné výroky ve své vlastní zemi,“ řekla kancléřka.

Jako 100 tisíc uprchlíků v Česku

Do Německa letos podle odhadů dorazí až 800 tisíc žadatelů o azyl. To je čtyřikrát více než o rok dříve a výrazně více než do jakékoliv jiné evropské země. Pokud bychom přepočetli toto číslo v poměru k počtu obyvatel ČR, bylo by to stejné, jako by do naší země přišlo 100 tisíc uprchlíků.

„Nebude to záležitost dní nebo měsíců, potrvá to dlouhou dobu,“ upozornila Merkelová při těměř devadesátiminutové tiskové konferenci. Podle ní musejí úřady najít pracovní perspektivy pro uprchlíky, zajistit jim dlouhodobé ubytování a poskytnout jejich dětem vzdělání.

„Německá důkladnost je skvělá, ale nyní potřebujeme německou flexibilitu,“ podotkla Merkelová s odkazem na rychlou reakci německé vlády na bankovní krizi v roce 2008 a na sjednocení Německa po pádu Železné opony.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality