Lucemburské předsednictví: Migrační krize, ekonomika a daně


Marie Bydžovská, 3. 9. 2015

Lucembursko se ujalo předsednictví EU na začátku prázdnin, hlavní díl jeho práce začíná právě teď se začátkem školního roku. Na sněmovním výboru pro EU proto ve čtvrtek představili státní tajemník pro EU Tomáš Prouza a lucemburská velvyslankyně Michele Pranchere Tomassini lucemburské předsednické priority a český pohled na ně.

Jedna ze zakládajících zemí se ujala předsednického křesla již podvanácté. Prouza zdůraznil, že zkušenosti Lucemburska budou v tomto napjatém období velmi potřeba. Jeho úkolem bude najít konsenzus mezi 28 zeměmi EU a dále vyjednávat společné stanovisko s evropskými institucemi. Velmi obtížný úkol to bude především při řešení migrační krize.

Předsednictví svolalo na 14. září mimořádnou Radu ministrů vnitra, kteří se tímto tématem budou zabývat. Ministři by na ní podle velvyslankyně měli nalézt shodu nad „politickou reakcí“. Konkrétní opatření poté rozpracuje pravidelná schůzka ministrů vnitra 8. října.

Boj za udržení Schengenu

Tomassini zároveň varovala, že pokud chce EU v současné krizi udržet schengenskou zónu volného pohybu, „musí posílit cesty pro legální migraci a určit společná pravidla pro návratovou politiku“.

Poslankyně Helena Langšádlová v návaznosti na ní upozornila, že schengenská vnější hranice se po vstupu do oblasti volného pohybu stala i naší českou hranicí a máme zájem na její ochraně. Rozpad Schengenu by podle ní měl pro malou otevřenou ekonomiku, jakou je ta česká, nejen symbolický, ale i zásadní ekonomický dopad.

Junckerův plán pomůže energetické účinnosti v ČR

Na Lucembursko připadla realizace tzv. Junckerova investičního plánu a v jeho rámci především nastartování systému poskytování záruk z Evropského fondu pro strategické investice (EFSI). Celkem takto chce EU mobilizovat investice ve výši 315 miliard eur.

Tomassini upozornila, že mechanismus by měl zahájit činnost během podzimu. Česká republika v současnosti připravuje projekty, které by byly pro využití financí z něj vhodné. Podle Prouzy se jedná především o investice v oblasti energetické účinnosti.

Česko by podle státního tajemníka nemělo v době hospodářského růstu usnout na vavřínech. Dále je podle něj nutné podporovat hospodářský růst, mimo jiné vhodným využíváním evropských fondů a bojovat proti nezaměstnanosti třech ohrožených skupin – osob nad 50 let, žen po mateřské dovolené a mladých absolventů.

Boj proti daňovým podvodům

Součástí lucemburských priorit je i dosažení pokroku v boji proti daňovým únikům a podvodům. Spolupráce má probíhat jak na mezinárodní úrovni v rámci OECD, tak na úrovni EU. Pro Lucembursko je to velmi citlivá otázka, poté co loni byla odhalena tzv. kauza LuxLeaks, v které čelí obvinění, že v minulosti uzavřelo tajné dohody se stovkami firem, které jim umožňovaly daňové úniky v zemích, kde působí.

Důležitým tématem nejen nadcházejících měsíců bude i vytváření jednotného digitálního trhu. Za mandátu Lucemburska bude pozornost EU věnována zejména revizi autorského práva, telekomunikačního rámce a ochraně spotřebitele nakupujícího online.

7 priorit lucemburského předsednictví

  1. Podpora investic pro růst a zaměstnanost
  2. Prohloubení sociální dimenze EU
  3. Řízení migrace, propojení oblastí svobody, spravedlnosti a bezpečnosti
  4. Oživení vnitřního trhu zaměřením na jeho digitální dimenzi
  5. Zasazení konkurenceschopnosti Evropy do globálního a transparentního rámce
  6. Podpora udržitelného rozvoje
  7. Posílení postavení EU ve světě

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek