Visegrád chce v migrační krizi táhnout za jeden provaz


Euroskop, čtk

Země visegrádské skupiny (V4) odmítají chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších uprchlíků v rámci Evropské unie. Klíč k řešení současné migrační krize vidí jinde.

Sobotka spolu se slovenským premiérem Robertem Ficem, šéfkou polské vlády Ewou Kopaczovou a maďarským premiérem Viktorem Orbánem v prohlášení po jednání V4 vyjádřil hluboké politování nad ztracenými lidskými životy.

Kvóty nejsou řešením

Ohledně zpráv, že Komise navrhne nové vyšší počty azylantů, které mají jednotlivé země přijmout, Sobotka uvedl, že žádná nová čísla nejsou na stole a čtveřice premiérů o nich dnes nejednala. Trvá na dobrovolnosti přijímání uprchlíků. Uvedl, že jakákoliv diskuse o kvótách je pouze zástupná, podstatou problému je podle něj neschopnost unie regulovat migraci, a situace v zemích, jako je Sýrie nebo Libye.

Také polská premiérka Ewa Kopaczová je proti povinným kvótám. Když se diskuse omezí jen na přerozdělování uprchlíků, dojde podle ní k tomu, že se země EU budou každý měsíc setkávat, aby diskutovaly o číslech, když hlavní problém je jinde. Kvóty by podle ní navíc do Evropy přilákaly více uprchlíků.

Proti návrhu se vyslovil i slovenský premiér Robert Fico a ve společném prohlášení i maďarský premiér Viktor Orbán. Fico se ale zároveň důrazně postavil za to, aby zůstaly otevřené vnitřní hranice Schengenu. Jejich zavření by podle něj bylo obrovskou prohrou evropské politiky.

Společné prohlášení předsedů vlád států Visegrádské skupiny

Návratová politika a seznam bezpečných zemí

Podle V4 by se evropská politika měla zaměřit kromě Středomoří i na tzv. balkánskou migrační cestu. Středoevropské státy se také přihlásily k posílení pomoci pro zvláště ohrožené skupiny uprchlíků nebo zvýšení finanční a materiální pomoci zemím s velkou populací uprchlíků.

Visegrádská skupina by chtěla funkční systém registrace a efektivní návratové politiky běženců. Dále požaduje vytvoření společného seznamu bezpečných třetích zemí. Evropská komise by podle ní měla bezodkladně představit návrh tohoto seznamu.

Dalším způsobem, jak oslabit migrační tlak, by mělo být podle V4 rychlé zavedení záchytných zařízení pro migranty, takzvaných hotspots, které by zajistily jejich identifikaci kvůli odlišení a návratu nelegálních migrantů. Tato zařízení by měla být okamžitě ustavena v nejvíce postižených tranzitních zemích mimo EU.

V4 pomůže s posílením ochrany hranic Schengenu

V4 by chtěla zefektivnit ochranu vnějších hranic. Premiéři visegrádské čtyřky se shodli na tom, že jejich země jsou připraveny poskytnout experty a vybavení pro ochranu vnějších hranic Schengenu, zesílit boj proti pašerákům nebo podporovat boj proti Islámskému státu.

Premiéři V4 konstatovali, že implementační opatření na evropské úrovni nejsou dostatečná. Vyzvali proto Evropskou komisi, aby 14. září na zasedání unijních ministrů vnitra podala přehled doposud podniknutých aktivit.

Autor: Euroskop, 4. 9. 2015

Sdílet tento příspěvek