Praha pod kuratelou


Zbyněk Petráček, Lidové noviny, 23. října 2008

Dvourychlostní Evropa už léta slouží jako strašák. Nechcete být loajální, uctiví, nevážíte si šance mlčet? Pozor, může přijít dvourychlostní Evropa, varovali zástupci velkých, třeba italský premiér Romano Prodi: „Nedohodnouly se státy unie na kompromisu o nové ústavní smlouvě, Itálie bude pro dvourychlostní Evropu.“ A teď je to tady v podobě Francie a Nicolase Sarkozyho.

Jak bude dvourychlostní Evropa vypadat? Pro nás asi takhle. Česko bude předsedat unii, ale Francie si podrží eurozónu. A ty zásadnější věci se rozhodují právě tam.

Dvourychlostní Evropa byla do jisté míry skutečností vždy. Británie a Irsko nejsou v Schengenu, Británie, Dánsko, Švédsko a většina nováčků nejsou v eurozóně, Británie nepodepsala Evropskou sociální chartu. Ale realita, která se nám teď rýsuje před očima, působí neblaze. Připomíná kuratelu, de facto říká, že v čase krizí se s Českem plnohodnotně nepočítá.

Nepočítá se s ním navzdory tomu, že do současné finanční krize Praha nezabředla a při ruské invazi do Gruzie hájila evropské hodnoty zřetelněji než mnozí „Staroevropané.

Kdo za to rozdělení může? Mnozí budou klást vinu Sarkozymu, jeho netrpělivosti, neochotě hledat společný postoj, touze řídit vše sám. Jiní namíří prst na Klausovu euroskepsi.

„Já se neobávám dvourychlostní Evropy, řekl před pěti lety pro BBC. „Skutečnost, že Evropská unie je v mnoha ohledech nehomogenní, je prostě realita a já bych neříkal, že Evropa je rozdělená, tato situace prostě odráží základní zájmy a motivaci jednotlivých zemí a občanů Evropy. Teď se nabízí doplňující otázka: Jak české předsednictví pod kuratelou Francie odráží zájmy Česka?

Hlavní otázka je ale jiná. Chtě nechtě ji nám klade Slovensko, které se 1. ledna stane členem eurozóny, tedy Evropanem první rychlosti. Praha s přijetím eura váhá a má pro to dobré důvody – i ten, že též díky koruně se teď vyhnula krizi.

Dáme-li na jednu misku vah argumenty pro zdrženlivost vůči euru, a na druhou misku argumenty pro evropanství první rychlosti, co váží více? Nehledejte tu skrytou odpověď. Hledejte tu jen výzvu k běžné, racionální, finančně-politické rozvaze.

Autor: Zbyněk Petráček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality