Vše o evropské demografii nově najdete na jednom místě!

07.05.2021
Evropská komise, Euroskop

Zajímají vás demografické trendy jako stárnutí populace, změny hospodářské a sociální struktury, nebo stěhování obyvatel do měst? Ve čtvrtek 29. dubna představila místopředsedyně Komise Dubravka Šuicová a komisařka Mariya Gabriel interaktivní web, který je právě pro vás. Nový atlas demografie EU přehledně mapuje evropské demografické trendy, které jsou tak snadno dohledatelné pro veřejnost.

Atlas demografie je nový, interaktivní a vícerozměrný nástroj vyvinutý Společným výzkumným střediskem pro vizualizaci, sledování a předvídání demografických změn při velmi vysokém prostorovém rozlišení. Jeho cílem je být zdrojem hned pro několik oblastí politik EU – jako je zdraví, práce, vzdělávání, přístup ke službám a vybavení, územní politika a politika soudržnosti, tak, aby s včasnými, důkladnými a srovnatelnými demografickými údaji a znalostmi geografických detailů, pomohl lépe zacílit politiky EU na potřeby občanů členských zemí.

Atlas demografie je nutný pro adekvátní k přizpůsobení politik EU, neboť reflektuje demografické změny ve všech regionech EU. Atlas představuje rychlý přístup k ucelenému souboru demografických údajů a znalostí se silným územním a výhledovým přístupem na úrovni EU, národní, regionální a místní úrovni. Atlas obsahuje oficiální statistiky a projekce Eurostatu. Atlas bude obsahovat tematické příběhy spojující demografické trendy s konkrétními kontexty politiky. V prvním vydání příběhy představují fakta a čísla týkající se hlavních zjištění zprávy Společného výzkumného střediska Komise (JRC).

Více informací o Atlasu demografie najdete zde.


Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality