Eurocentrum Liberec v rámci Dnů evropských zemí představilo Belgii

Jakou řeč musíte znát, když si chcete objednat hranolky, ochutnat dobré pralinky nebo třeba otevřít bankovní účet? Víte, jaký je rozdíl mezi vaflemi na bruselský a na lutyšský způsob? Jedí Belgičani divočinu? A co mají společného Chimay, Orval, Rochefort a Westmalle? Tak přesně o tom byla řeč 9. listopadu v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Přednáška byla součástí cyklu s názvem: „Dny evropských zemí, poznej Evropu“, který již několik let probíhá v knihovně a kde si představujeme buď současné nebo budoucí předsednické země EU. Belgie bude předsedat Radě EU od ledna do června 2024.

A jelikož Belgie je země, ve které sídlí nejedna evropská instituce, tak nemohl přednášet nikdo jiný než člověk, který má z evropských institucí nemalé zkušenosti: Martin Svášek, tiskový atašé Zastoupení Evropské komise v ČR a překladatel. Pan Svášek v zemi strávil přibližně 10 let, kde působil například v Evropském výboru regionů.

Účastníky z přednášky zaujaly například jazykové rozdíly v jednotlivých částech a jejich vzájemná rivalita, nebo politický systém Belgie, který pro našince může působit složitě. Věděli jste, že v Belgii třeba působí 6 vlád: federální, vlámská, valonského regionu, regionu Brusel, francouzského společenství a germafonního společenství. Stejně tak v zemi působí 6 parlamentů. No z toho už by se jednomu zatočila hlava, že? A ani nemusíte pít pověstné belgické pivo!

A na jakou zemi se můžete těšit příště? Na jaře 2024 připravuje Eurocentrum Liberec přednášku o Maďarsku!

Autor: Martin Fišer, Eurocentrum a Europe Direct Liberec

Foto: Unsplash, Eurocentrum a Europe Direct Liberec

Sdílet tento příspěvek