Evropský sociální fond podpoří téměř 600 českých projektů

22.07.2005
Projekty by si mezi sebe měly rozdělil více než 5,4 miliardy korun. Celkem může ČR do konce roku z fondu obdržet 13,7 miliardy korun.

S prostředky z Evropského sociálního fondu může zatím počítat téměř 600 projektů na rozvoj zaměstnanosti a zavádění rovných příležitostí. Rozdělit by si mezi sebe měly více než 5,4 miliardy korun. Novinářům to sdělil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Celkem může ČR do konce roku z fondu obdržet 13,7 miliardy korun.

Zájem o peníze z fondu je vyšší než podpora, kterou může fond poskytnout. v prvním kole o peníze na rozvoj zaměstnanosti v ČR ucházely projekty za více než 8,1 miliardy korun. Přiděleno bylo 3,25 miliardy korun. Pražské projekty usilovaly o 2,9 miliardy korun. Získat by měly téměř 1,2 miliardy.

Ministerstvo práce si loni za pomalé přípravy na čerpání peněz z ESF vysloužilo kritiku. Panovaly obavy, že čeští žadatelé nestihnou připravit kvalitní projekty a Česko o peníze přijde. „Důležité je dát přednost kvalitě před rychlostí. ČR musí postupovat podle evropských pravidel, aby nemusela peníze vracet,“ zdůraznil Škromach. Nemyslí si však, že by vracení evropských financí hrozilo.

Sdílet tento příspěvek