Irsko přebralo po Kypru předsednictví EU

02.01.2013
čtk

Předsednictví v Evropské unii se ujalo Irsko. Štafetu přebírá po půlročním působení Kypru. Sedmadvacítku v následujících měsících čeká diskuze o dlouhodobém rozpočtu na roky 2014 až 2020 a o cestách z dluhové a hospodářské krize.

Za irského předsednictví se rovněž čekají další debaty o tom, jak by unie mohla podpořit zaměstnanost a růst v Evropě. Zároveň se bude dál intenzivně pracovat na rodící se bankovní unii.

Jak Kypr, tak Irsko musely shodou okolností v poslední době požádat partnery o finanční pomoc. Irsko je spolu se Španělskem, Portugalskem a Řeckem jednou ze zemí eurozóny, která čerpá pomoc ve formě půjček. Kypr o takové pomoci nyní jedná.

Finanční perspektiva opět na stole

Jednání o finanční perspektivě na dalších šest let bylo odloženo na začátek tohoto roku poté, co v listopadu lídři unie i přes předchozí pokusy o kompromis ze strany kyperského předsednictví a pak i unijního prezidenta Hermana Van Rompuye nebyli schopni překonat rozpory. Zatím není jasné, kdy přesně se unijní summit na toto téma uskuteční.

Návrh projednávaný na listopadovém summitu se pohyboval kolem 970 miliard eur, což odpovídá zhruba jednomu procentu hrubého domácího důchodu EU a je to o několik desítek miliard méně, než kolik původně navrhovala Evropská komise.

Čistí plátci, tedy státy přispívající do rozpočtu EU více, než z něj pak dostávají zpět, chtěly vzhledem k úsporám na národních úrovních ještě výraznější škrty. Převážně chudší země využívající peníze z politiky soudržnosti, zase tlačily na to, aby neubylo moc peněz v programech na financování pomoci chudším regionům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek