Babiš: Členské státy EU souhlasí s vyjednanou dohodou o brexitu

17.10.2019
Euroskop

Dva týdny před termínem stanoveným pro odchod Velké Británie z Evropské unie se dnes v Bruselu sejdou evropští lídři k jednání, jemuž bude dominovat právě brexit. Na programu budou mít posouzení dnes zveřejněné dohody o odchodu Velké Británie z EU. Vedle stále nejasného osudu výstupní dohody čeká na unijní prezidenty a premiéry také debata o příštím víceletém rozpočtu, rozšíření EU či klimatických závazcích.

„Myslím, že jsme všichni spokojeni. Všechny členské státy podle mých informací (s dohodou o vystoupení Spojeného království z EU) souhlasí. Doufejme, že hlasování v britském parlamentu dopadne pozitivně a hlasování v Evropském parlamentu bude už jen formalitou. Evropská rada by dnes měla text domluvený (předsedou Evropské komise) Jeanem Claudem Junckerem a (hlavním brexitovým vyjednavačem EU) Michelem Barnierem odsouhlasit,“ vyjádřil se před příjezdem na jednání Evropské rady premiér Andrej Babiš.

Doorstep Evropská rada
Premiér Babiš mluví s novináři při příchodu na jednání Evropské rady. Zdroj: Úřad vlády

Dohoda uzavřená na poslední chvíli

Ještě několik hodin před summitem ale nebylo zdaleka jasné, že se britským a evropským vyjednavačům podaří dohody dosáhnout. Pouhé tři hodiny před plánovaným zahájením setkání nejvyšších představitelů EU informovali předseda Komise Juncker a britský premiér Boris Johnson, že dokument, který Juncker označil za „spravedlivý a vyvážený“, je na světě.

Na twitteru Juncker také zveřejnil dopis, který zaslal předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. „Věřím, že je nejvyšší čas, abychom dokončili proces odchodu (Británie z EU) a posunuli se – tak rychle, jak jen to bude možné – k vyjednávání o budoucím partnerství Evropské unie se Spojeným královstvím,“ stojí v listu. I kdyby Británie nakonec skutečně opustila EU 31. října, musely by obě strany dál jednat o obchodní dohodě.

Text dohody na webu Evropské komise (AJ)

„Máme skvělou novou dohodu, která si bere zpět kontrolu – nyní by měl parlament v sobotu zajistit brexit, abychom se mohli posunout k jiným prioritám,“ napsal na twitteru Johnson a připomněl tak sobotní mimořádnou schůzi britské Dolní sněmovny. Prioritami britské vlády po dosažení dohody jsou podle ministerského předsedy životní náklady Britů, zdravotnictví, boj s kriminalitou a životní prostředí.

Schválení brexitové dohody stále čekají překážky

Nicméně osud dnešní dohody ještě stále není jistý. Vyjednavačům EU a Británie se již dříve podařilo dohodu o brexitu uzavřít. Nicméně ta byla třikrát odmítnuta při hlasování v britském parlamentu, což vedlo k rezignaci premiérky Theresy Mayové. Britský parlament bude i nyní hlasovat o nové verzi dokumentu a zatím není jisté, zda se vládě podaří potřebnou podporu získat.

Po zveřejnění dohody se již ozývají nespokojené hlasy. Severoirští unionisté, klíčoví spojenci Johnsonových konzervativců, uvedli, že dohodu v její současné podobě nemohou podpořit, protože není v dlouhodobém zájmu Severního Irska.

Vlajky VB a EU
Ilustrační foto. Zdroj: čtk

Kriticky se vyjádřil i lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Podle něj Johnson vyjednal horší dohodu, než jeho předchůdkyně Theresa Mayová. Podle Corbyna podmínky dojednané Johnsonem „zemi nespojí a je třeba je odmítnout“. „Nejlepší způsob, jak brexit vyřešit, je dát lidem konečné slovo v referendu,“ uvedl Corbyn.

Podle hlavního unijního vyjednavače Michela Barniera je nicméně Johnson přesvědčen, že nové ujednání dokáže v britském parlamentu prosadit. Jacob Rees-Mogg, který za kabinet dojednává program Dolní sněmovny, označil dohodu za velmi dobrou. I podle něj z ní zmizela nedemokratická irská pojistka, která řadě konzervativních poslanců vadila.

Podmínky odchodu Británie z Evropské unie musí schválit i Evropský parlament.

Johnson chce stále brexit do konce října

Britský premiér Boris Johnson dlouhodobě tvrdí, že Británie opustí Evropskou unii 31. října, tedy za 14 dní. Pokud se tak skutečně stane, bude to více než tři roky od referenda, ve kterém se Britové v červnu 2016 pro odchod z evropského bloku vyslovili, a více než dva roky od oficiálního oznámení Londýna z března 2017, že Británie hodlá z EU odejít.

Téma brexitu budou lídři 27 zemí Evropské unie projednávat hned na začátku dvoudenního summitu. Dnes večer se na program vrcholné schůzky dostane také rozšíření unie a debata o možných sankcích vůči Turecku za jeho vojenskou ofenzivu v Sýrii. O víceletém rozpočtu EU budou lídři jednat v pátek.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek