Předseda ER Michel svolá kvůli koronaviru telekonferenci lídrů EU

09.03.2020
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Charles Michel svolá kvůli šíření nového typu koronaviru telekonferenci prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Informoval o tom dnes na twitteru. Rada EU předtím oznámila, že v rámci prevence šíření viru omezuje svou činnost. Vedení Evropského parlamentu mezitím diskutuje o možném zrušení plenárního zasedání přesunutého do Bruselu. První případ nákazy dnes oznámilo ústředí Severoatlantické aliance v Bruselu.

„Musíme spolupracovat, abychom ochránili zdraví našich občanů,“ napsal Michel s tím, že po konzultacích se rozhodl „zanedlouho“ uspořádat telekonferenci s unijními lídry.

Rada EU, která sdružuje vlády členských zemí, informovala o prvním nakaženém zaměstnanci již minulý týden. Dnes uvedla, že preventivně zruší některá zasedání svých přípravných a pracovních skupin a omezí velikost národních delegací na ministerských schůzkách. Do budov rady také nebudou vpouštěny návštěvnické skupiny.

Již v pátek bylo zrušeno zasedání unijních velvyslanců, neboť chorvatský zástupce musel do preventivní karantény.

Europarlament má dnes zahájit čtyřdenní plenární zasedání, které bylo kvůli koronaviru přesunuto ze Štrasburku do Bruselu. Podle informací ČTK se však odpoledne sejde vedení EP, aby zvážilo možné omezení či úplné zrušení schůze. Podle webu Politico požádal předsedu parlamentu Davida Sassoliho o zrušení schůze, na níž se měla projednávat mimo jiné rezoluce o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše, šéf třetí nejsilnější frakce liberálů Dacian Ciološ, pod niž patří i europoslanci za ANO.

Nákaza se objevila i v bruselské centrále NATO, jejíž zaměstnanec onemocněl minulý týden po návratu z dovolené v severní Itálii.

„Během několika minut byli informováni jeho kolegové. Od minulého týdne pracují z domova a budou v tom pokračovat,“ oznámilo dnes ústředí aliance. Sám nakažený zaměstnanec je v současnosti v domácí karanténě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek