Růst průmyslové výroby v Německu v červnu zrychlil

07.08.2020
Euroskop, čtk

Tempo růstu průmyslové výroby v Německu v červnu podle sezonně upravených údajů zrychlilo ve srovnání s předchozím měsícem na 8,9 procenta z květnových revidovaných 7,4 procenta. Meziročně se však výroba propadla o 11,7 procenta. Vývoz z Německa pak v červnu vzrostl meziměsíčně o 14,9 procenta, nejvíce za 30 let. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil spolkový statistický úřad.

Výroba ve zpracovatelském průmyslu, tedy bez zahrnutí produkce energie a stavebního sektoru, se v červnu zvýšila meziměsíčně o 11,1 procenta. Z toho produkce polotovarů stoupla o pět procent, produkce spotřebního zboží o 7,3 procenta a kapitálového zboží o 18,3 procenta.

V červnu pokračovala ve výrazném růstu produkce automobilového sektoru. Meziměsíčně vyskočilo o 54,7 procenta. Nadále je však o více než 20 procent nižší než v únoru, což byl poslední měsíc před koronavirovou krizí.

Analytik zotavení během dvou měsíců nevylučuje

„Ve zpracovatelském sektoru jsme stále 12 procent pod úrovní před krizí,“ uvedl analytik LBBW Jens-Oliver Niklasch. „Mohl by se průmysl zotavit z koronavirového kolapsu za pouhé dva měsíce? Je těžké tomu uvěřit, vzhledem k náladě. Ale sklenice je rozhodně z více než poloviny plná,“ dodal. Průzkum výzkumného institutu Ifo navíc ukázal, že mezi firmami ze zpracovatelského průmyslu převládá optimismus a v příštích třech měsících očekávají expanzi.

Produkce energií stoupla o 5,5 procenta. Stavebnictví zaznamenalo růst o 1,4 procenta. K růstu zpracovatelského průmyslu přispěl vývoz. Oživení vývozu je však nejednotné. Meziměsíčně sice prudce rostl, meziročně naopak klesl o 9,4 procenta. Vývoz do zemí EU meziročně se snížil o 11 procent, mimo země EU o 7,4 procenta. Vývoz do Číny však stoupl o 15,4 procenta.

K růstu německého průmyslu přispěla hlavně domácí poptávka

Čtvrteční zpráva ukázala, že objem zakázek v německém průmyslu se v červnu zvýšil o 27,9 procenta po růstu o 10,4 procenta v předchozím měsíci. Růst byl vyšší než se čekalo a přispěla k němu hlavně domácí poptávka. Zakázky jsou však stále 11,3 procenta pod úrovní z února.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek