EU i Británie tvrdí, že uzavření obchodní dohody je možné

20.10.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie chce s Británií uzavřít dohodu o budoucích vztazích a bude do poslední minuty pracovat na tom, aby se ji podařilo vyjednat. Řekl to v pondělí místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Také britský ministr Robert Jenrick dnes připustil, že stále existuje šance obchodní dohodu uzavřít. Kritiku postupu premiéra Borise Johnsona v brexitových jednáních dnes vyjádřili nejvyšší představitelé anglikánských církví ve Spojeném království.

„Musí to být spravedlivá dohoda pro obě strany. Nepodepíšeme dohodu za každou cenu,“ prohlásil Šefčovič po dnešním setkání s britským ministrem Michaelem Govem. Na základě brexitové dohody Spojené království opustilo 31. ledna EU a vstoupilo do přechodného období. To skončí 31. prosince. Pokud se do konce roku nepodaří EU a Británii vyjednat dohodu o budoucích vztazích, bude se mezi nimi obchodovat na základě pravidel Světové obchodní organizace (WTO).

Johnson v pátek řekl, že nadešel čas, aby se jeho země připravila na to, že po přechodném období bude bez dohody s EU. Premiérův mluvčí dokonce označil jednání s Bruselem za „skončená“, pokud unijní sedmadvacítka neustoupí. Prezidenti a premiéři EU se přitom na summitu shodli, že ústupky by pro úspěch jednání měla přinést pouze britská strana.

Britský ministr pro bydlení Robert Jenrick v pondělí naznačil, že dohoda je stále možná. „Bylo by rozumné, aby v tomto okamžiku udělali něco navíc a přiblížili se naší pozici v bodech, u kterých je třeba nalézt řešení,“ uvedl s odkazem na EU. „Doufáme, že přijdou s relativně malými, ale důležitými změnami, které nás budou respektovat jako nezávislou, suverénní zemi,“ dodal.

Hlavní sporné body: Hospodářská soutěž a rybolov

Hlavní spory nyní Brusel a Londýn vedou o rovná pravidla hospodářské soutěže, dohled nad dodržováním budoucí smlouvy a zejména práva rybolovu v britských vodách. Pokud pětiletá brexitová krize vyústí ve finále bez dohody, vyvolá to chaos v citlivých dodavatelských řetězcích napříč Británií, EU i mimo ně, a to v době krize způsobené šířením koronaviru, poznamenala agentura Reuters.

Premiér Johnson čelí kvůli postupu v brexitových jednáních silné kritice britské opozice. V pondělí se k ní připojilo i několik anglikánských arcibiskupů. Zákon o vnitřním trhu, který nedávno schválila Dolní sněmovna a který umožňuje nabourat jeden z pilířů brexitové dohody, označili duchovní v otevřeném dopise za „katastrofální precedens“. Použití tohoto zákona by totiž podle nich mohlo narušit mír v Severním Irsku.

Proti postupu Johnsona se vymezili britští církevní představitelé

Podpis pod otevřený dopis připojili nejvyšší církevní představitelé anglikánů v Anglii, Skotsku, Walesu i Severním Irsku včetně arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho. „Pokud nectíme pečlivě vyjednané závazky a můžeme ‚legálně‘ porušovat zákony, na jakých základech pak naše demokracie stojí?“ ptají se duchovní v dopise.

Zákonem o vnitřním trhu se v pondělí začíná zabývat horní komora britského parlamentu, Sněmovna lordů. Vládnoucí konzervativci zde nemají většinu, a čeká se tak tuhý odpor. Poslanci dolní komory ale mohou jakékoli rozhodnutí lordů přehlasovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek