Evropský den jazyků 2019 připomene rozmanitost Evropy


Tereza Chlebounová, Euroskop, 26. 9. 2019

Věděli jste, že v Evropě existuje přes 200 různých jazyků? Připomeňte si kulturní a jazykovou rozmanitost našeho kontinentu v rámci dnešních oslav Evropského dne jazyků. Otestujte si své jazykové schopnosti a objevte známé i neznámé evropské jazyky nebo třeba znakovou řeč.

Letos se uskuteční již 19. Evropský den jazyků, který organizuje Rada Evropy společně s Evropskou unií. Poprvé se akce konala v roce 2001 a zúčastnily se jí miliony lidí ve 45 zemích světa. Díky tomuto úspěchu se Evropský den jazyků začal slavit pravidelně každý rok, a to vždy 26. září.

Cílem akce je upozornit veřejnost na to, jak důležité je učit se cizí jazyky. Evropský den jazyků podporuje celoživotní učení cizích řečí ve škole i mimo ni, ať už kvůli studiu, zaměstnání, možnosti domluvit se na dovolené nebo jen tak pro radost. Znalost cizích jazyků napomáhá mimo jiné vzájemnému porozumění mezi Evropany a překonávání kulturních rozdílů.

Evropský den jazyků 2019

V rámci Evropského dne jazyků 2019 proběhne po celé České republice 24 různých akcí, které připomenou jazykovou bohatost Evropy. Zdroj: Pixabay.com

Evropské jazyky se oslavují i v Africe či Asii

Kromě toho Evropský den jazyků připomíná bohatou jazykovou a kulturní rozmanitost našeho kontinentu. V Evropě existuje přes 200 evropských jazyků, k tomu se navíc přidávají jazyky, které používají občané pocházející z jiných světadílů. Akce má také upozornit na to, že o tuto rozmanitost je nutné pečovat, aby například méně používané jazyky nezanikly.

Do letošního ročníku se zapojí 55 zemí a zámořských území. Kromě evropských států bude oslava jazykové rozmanitosti probíhat také v USA, Argentině, Jihoafrické republice, Austrálii, Malajsii, Tunisku nebo třeba Grónsku či ostrově Réunion.

Češi si budou moct vyzkoušet norštinu či ligurštinu

V České republice proběhne po celé zemi celkem 24 akcí. V pražském paláci Lucerna se například uskuteční tradiční Speakdating, během nějž si účastníci budou moct vyzkoušet kolem 40 cizích jazyků. Na 5 minut si mohou přisednout k učiteli cizího jazyka a popovídat si s ním nebo se naučit pár frází.

Kromě známých západoevropských jazyků představí Speakdating také arabštinu, gruzínštinu, norštinu nebo třeba tibetštinu. Letos se navíc slaví Mezinárodní rok domorodých jazyků, takže návštěvníky čeká i lužická srbština, bretonština, irská galština nebo ligurština.

Akce budou probíhat po celé republice i online

Akce k příležitosti Evropského dne jazyků proběhnou mimo jiné v Rožnově pod Radhoštěm, Žďáru nad Sázavou, Bruntálu, Chebu, Ostravě, Ústí nad Labem nebo třeba Poděbradech. Seznam veškerých akcí v ČR i ve světě je k dispozici zde.

Zájemci si také mohou online otestovat své znalosti cizích jazyků, zahrát si nejrůznější jazykové hry nebo objevit cizojazyčné jazykolamy či nejdelší krkolomná slova jednotlivých jazyků. Další informace o aktivitách v rámci Evropského dne jazyků najdete zde.

O efektivní výuku cizích jazyků v Evropě se stará Evropské centrum pro moderní jazyky, které sdružuje celkem 33 států včetně České republiky. Jeho cílem je pomáhat Evropanům, aby se snáze naučili cizí řeči, zároveň podporuje zkvalitnění a zavádění inovativních způsobů výuky.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek