Evropský šálek čaje s irskou příchutí

25.06.2013
Euroskop

Úřad vlády ČR ve spolupráci s velvyslanectvím Irska uspořádal 20. června 2013 tradiční Evropský šálek čaje, tentokrát s irskou příchutí. V Evropském domě vystoupili irská velvyslankyně Alison Kelly, zástupce ředitele odboru koordinace evropských politik Úřadu vlády Marek Souček a politolog Alexander Tomský.

Irsko není v předsednické funkci žádným nováčkem – od roku 1973, kdy vstoupilo do Evropských společenství, předsedá Radě již posedmé. Vláda premiéra Enda Kennyho stanovila za základní cíle předsednictví stabilitu, zaměstnanost a růst.

Digitální předsednictví

Jednu z klíčových oblastí politiky pro Dublin představovala digitální agenda, především kvůli potenciálu, který tento sektor má pro mládež. Alison Kelly dokonce uplynulých šest měsíců označila za „digitální předsednictví“.

Podle Marka Součka je největším úspěchem Irska jednání o víceletém finančním rámci pro roky 2014–2020. Irsko totiž dojednalo kompromis mezi členskými státy (Radou) i posun v jednání s Evropským parlamentem. Irsko navíc tvořilo pole pro jiné státy, protože jako první předsednictví vyjednávalo o finančním rámci v mantinelech stanovených Lisabonskou smlouvou z roku 2009. Jednání tak byla mnohem komplikovanější.

Většina řečníků se shodla, že se Irsku přes složité počáteční podmínky podařilo dosáhnout velmi dobrých výsledků. Mezi úspěchy patří mimo jiné shoda nad vznikem jednotného bankovního dohledu (Single Supervisory Mechanism), posílení pravidel pro rozpočtovou disciplínu členských států pomocí přijetí tzv. dvojbalíčku, investice do zaměstnanosti mladých lidí, posun v jednání o reformě společné zemědělské politiky či završení jednání o přistoupení s Chorvatskem.

O krok zpět

Od hodnocení irského předsednictví k obecnějším otázkám evropské integrace se posunul Alexander Tomský. Unii může podle Tomského v řešení aktuálních problémů pomoci pouze reforma fungování a zefektivnění rozhodovacích procesů. Základní myšlenka evropského integračního procesu, tedy zachování míru na kontinentu vytvořením určité jednoty mezi státy Evropy, se v posledních několika dekádách rozvinula do podoby neefektivního byrokratického centra. Evropská unie jako instituce dosáhla až příliš velkých rozměrů, stala se příliš byrokratickou a příliš nezávislou. Ideální cestou, jak zlepšit její fungování, by proto dle Tomského byl návrat na úroveň pouhého společného trhu, tedy návrat o krok zpět ze současné úrovně integrace.

Autor: Jana Růžičková, Euroskop

Sdílet tento příspěvek