AKTUALIZACE: Daňové úniky při vnitrokomunitárních transakcích

19.11.2008
Euroskop

Rada na svém zasedání 4. listopadu 2008 dospěla k politické dohodě při projednávání návrhu směrnice a nařízení bojujících proti daňovým podvodům. K definitivnímu schválení obou návrhů by mělo dojít na příštím zasedání Rady.

Návrh směrnice Rady, kterou se mění směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty za účelem boje proti daňovým podvodům spojeným s plněními uvnitř Společenství (KOM(2008)147-1 v konečném znění)

Návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 1798/2003 za účelem boje proti daňovým podvodům spojeným s plněními uvnitř Společenství (KOM(2008)147-2 v konečném znění)

1. Legislativní pozadí návrhů

17. března 2008 přijala Komise návrhy nařízení a směrnice, které mají být nástrojem pro boj s daňovými podvody. Cílem je především zkvalitnit vzájemnou informovanost členských států v otázce odvodu DPH při vnitrokomunitárních transakcích (více zde). Hlavními nástroji navrhovanými Komisí jsou:

  • Zkrácení zdaňovacího období pro subjekty s povinností odvádět DPH ze tří měsíců na měsíc jeden.
  • Souhrnné hlášení vypracuje daný subjekt za každý kalendářní měsíc, a to ve lhůtě nepřekračující jeden měsíc.
  • Členský stát může prodloužit toto období až na jeden rok pro ty subjekty, jejichž interkomunitární přeshraniční transakce nepřesahují 200 tis. eur ročně.
  • Zkrácení lhůty pro povinné poskytnutí informací úřadu jednoho členského státu ze strany úřadu jiného členského státu na jeden měsíc.

Návrhy se dostaly na jednání Rady již začátkem října 2008, Rada nicméně jejich projednávání odložila až na 4. listopad 2008.

2. Stav legislativního procesu

Oba návrhy jsou v současnosti projednávány Radou a Evropským parlamentem. Doposud se vyjádřila pouze Rada, a to formou politické dohody, která znamená předběžný souhlas.

3. Očekávaný vývoj

K definitivnímu souhlasu může Rada dospět nejdříve na svém příštím zasedání.

V případě daných legislativních návrhů se aplikuje procedura konzultace: Rada musí ještě před závěrečným schválením obdržet stanovisko Evropského parlamentu. To se však doposud nestalo. Parlament navíc není vázán žádnou časovou lhůtou.

Návrh směrnice Rady, kterou se mění směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty za účelem boje proti daňovým podvodům spojeným s plněními uvnitř Společenství (KOM(2008)147-1)

Návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 1798/2003 za účelem boje proti daňovým podvodům spojeným s plněními uvnitř Společenství (KOM(2008)147-2)

Právní báze: čl. 93 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: konzultace

Odpovědné generální ředitelství Komise: Daně a celní unie

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ECON (zpravodaj José Manuel García-Margallo y Marfil, Španělsko, EPP-ED)

Odpovědná formace Rady: ECOFIN

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality