AKTUALIZACE: Plán hospodářské obnovy

25.03.2009
Euroskop

Evropský parlament přijal dne 11. března 2009 usnesení k Plánu evropské hospodářské obnovy.
Sdělení Komise Evropské radě. Plán evropské hospodářské obnovy (KOM(2008)800)

1. Pozadí návrhu

Dne 26. listopadu 2008 přijala Komise jako reakci na finanční krizi Plán evropské hospodářské obnovy, který počítá s okamžitým rozpočtovým impulsem ve výši 200 mld. €, stejně jako s krátkodobým porušením Paktu stability a růstu (konkrétně jeho ustanovení o maximálním deficitu národních rozpočtů ve výši 3 % HDP). Plán byl ještě v prosinci 2008 schválen Evropskou radou.

Rada pro konkurenceschopnost (COMPETITIVENESS) se plánem zabývala 1. prosince 2008, Rada ECOFIN 10. února 2009 a Rada pro zaměstnanost (EPSCO) 17. prosince 2008 a 9. března 2009.

Vláda ČR se v rámci českého předsednictví v Radě za plán postavila a prosazuje ho.

2. Klíčové obsahové body usnesení Evropského parlamentu

Pro usnesení Evropského parlamentu byla základem zpráva zpravodajky výboru ECON Elisy Ferreira. Stanovisko parlamentu obsahuje následující klíčové body:

  • Evropský parlament vyzývá Komisi kpředložení pokynů zaměřených na lepší koordinovaný přístup všech států při řízení hospodářské krize.
  • Musejí být zrušeny dočasné výjimky a odchylky od politiky hospodářské soutěže.
  • Evropský parlament vyzývá členské státy (apředevším státy eurozóny) ke zvážení možnosti velké evropské půjčky se společným ručením členských států.
  • Je třeba zajistit, aby centrální snižování úrokových sazeb bylo přeneseno navypůjčovatele.
  • Měl by být podporován rozvoj mikroúvěru, který je uznáván jako účinný nástroj se silným multiplikačním efektem.
  • Je nutné posílit úlohu Evropské centrální banky tak, aby byla zapojena do celoevropského „makroobezřetnostního dohledu významných finančních institucí, ačkoliv nemá oficiální pověření jej vykonávat.
  • Veřejné orgány a soukromí klienti by měli dodržovat maximální dobu splatnosti 30 dní na platby malým a středním podnikům, neboť právě ony čelí problémům sfinančními toky a omezenému přístupu kúvěrům.
  • Komise a členské státy jsou vyzývány, aby okamžitě řešily problém bankovních záruk. Cílem je zajistit oživení mezibankovních výpůjček, které jsou nezbytné proukončení bankovní krize, kobnovení důvěry vreálnou ekonomiku a ke zvýšení investic a spotřeby. Právě to jsou podle usnesení Evropského parlamentu hlavní podmínky ukončení krize.
  • Je nutné snížit administrativní zátěž u investičních projektů spolufinancovaných soukromými společnostmi.

3. Očekávaný vývoj

Plán evropské hospodářské obnovy je pouhým rámcem pro opatření, která mají přijímat jednotlivé členské státy, a opatření, která se mají učinit na úrovni EU. Evropská rada vyzvala Evropský parlament, Radu a Komisi, aby nutná rozhodnutí pro provádění plánu přijaly co nejdříve a zároveň měly na zřeteli stávající finanční výhled na období 2007-2013. Nelze tedy predikovat jakékoliv další konkrétní kroky s ohledem na formální povahu daného dokumentu, jenž je pouhým sdělením ostatním institucím EU, a klasický legislativní proces tudíž neprobíhá.

Sdělení Komise Evropské radě. Plán evropské hospodářské obnovy (KOM(2008)800)

Odpovědné generální ředitelství Komise: Hospodářské a finanční záležitosti

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ECON (zpravodajka Elisa Ferreira, Portugalsko, PES)

Odpovědná formace Rady: neurčena

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality