Daně v prosinci 2010

07.01.2011
Euroskop

Komise: Diskutujme o budoucnosti DPH, Rada se dohodla na správní spolupráci v oblasti daní

Komise: Diskutujme o budoucnosti DPH

Zelená kniha o budoucnosti DPH. Pro jednodušší, stabilnější a účinnější systém DPH (KOM(2010)695)

Komise 1. 12. 2010 zahájila veřejnou konzultaci k budoucnosti DPH. Při této příležitosti předložila zelenou knihu.

Pozadí

DPH byla v někdejším Společenství zavedena před více než 40 lety v roce 1967. Za tu dobu se nejen proměnila struktura ekonomiky, a tudíž i položky, na něž se daň vztahuje, ale celý systém (formálně i obsahově) se stal velmi komplikovaným, plným výjimek. Typickým příkladem je směrnice č. 2006/112 a její četné revize způsobující problémy jak správcům daní, tak plátcům DPH (podvody s DPH jsou v EU velmi významné a dosahují údajně až 100 mld. € ročně). V neposlední řadě se 0,3% dávka z harmonizovaného základu DPH stala také zdrojem příjmů rozpočtu EU. Význam samotné DPH patrně vzroste i v souvislosti s přípravou penzijních reforem v řadě států EU včetně ČR (sazba se může zvýšit; v roce 2008 dosahovaly příjmy z DPH v průměru 21,4 % daňových příjmů členských států EU).

Klíčové body

Zelená kniha se dotazuje především na to, zda by se základní charakteristiky DPH měly změnit a zda by se DPH měla platit ve státě původu (což by fakticky znamenalo harmonizaci daňových sazeb), nebo ve státě, kde jsou poskytovány příslušné produkty či služby (současný případ).

Dále je jejím předmětem otázka, zda mají smysl snížené sazby DPH (vedle základních), zda jsou pravidla o odpočtu daně dostatečně neutrální a zda lze systém lépe chránit před podvody (i v případě jeho potenciální nižší byrokratizace).

Předpokládaný další vývoj

Veřejná konzultace bude trvat do 31. 5. 2011.

Konce roku 2011 Komise její výsledky shrne ve sdělení a popř. navrhne další (legislativní?) postup.

Odkazy

Rada se dohodla na správní spolupráci v oblasti daní

Návrh směrnice Rady o správní spolupráci v oblasti daní (KOM(2009)29)

Rada 7. 12. 2010 dosáhla politické dohody ve věci návrhu směrnice o správní spolupráci v oblasti daní.

Pozadí

Komise svůj návrh uveřejnila v únoru 2009 s cílem (postupně) sjednotit daňovou správu uvnitř EU. Nová norma o správní spolupráci v oblasti daní by měla nahradit směrnici č. 77/799. Plénum EP se textem zabývalo v únoru 2010, jeho názor byl ale pro členské státy v Radě nezávazný. I proto jednání poměrně dlouho vázla. Proti kompromisu se stavělo zejm. Rakousko a Lucembursko (více v příspěvku Daně v říjnu 2010).

Klíčové body a stav projednávání

Od roku 2013 by se měla v EU aplikovat tzv. modelová úmluva OECD, na jejímž základě by mělo být umožněno prolomit bankovní tajemství v daňových otázkách. Počínaje rokem 2015 by měla existovat reciproční povinnost členských států vyměňovat si automaticky všechny dostupné informace týkající se „většiny specifických příjmů (příjmů ze závislé činnosti, manažerských odměn, některých produktů životního pojištění, penzí a příjmů z nemovitého majetku; od roku 2017 potenciálně také dividend, kapitálových zisků, tantiémů).

Výjimku by měly tvořit ty příjmy, na které se vztahuje speciální legislativa (např. DPH nebo spotřební daně).

Komise by měla do 1. 7. 2017 vypracovat zprávu a v případě potřeby seznam daní/příjmů, o nichž si budou moci členské státy vyměňovat informace, rozšířit.

Dříve nesouhlasící Lucembursko na kompromisu ocenilo, že nová norma nebude umožňovat automatické daňové inspekce ze strany jiných členských států („fishing inspections) a bude se vztahovat až na příjmy od 1. ledna 2011.

Předpokládaný další vývoj

Nová norma se poté, co bude dopracována na úrovni Rady (patrně začátkem roku 2011), uplatní od roku 2013.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality