Energie v květnu 2010

04.06.2010
Euroskop

Komise připravuje novou energetickou strategii pro Evropu

Komise připravuje novou energetickou strategii pro Evropu

Stock taking document „Towards a new Energy Strategy for Europe 2011-2020

Komise připravuje další energetický akční plán, příslušná veřejná konzultace byla zahájena 7. 5. 2010.

Pozadí

V lednu 2007 byl poprvé zveřejněn komplexní balík dokumentů s názvem „Energetická politika pro Evropu.

Pod jeho vlivem byly následně zveřejněny klíčové soubory legislativních dokumentů v oblasti energetiky, např. tzv. klimaticko-energetický balík, tzv. třetí liberalizační balík či návrhy týkající se energetické účinnosti.

V listopadu 2008 byl potom v návaznosti na závěry Evropské rady vydán tzv. Druhý strategický přezkum energetiky (Second Strategic Energy Review), který se zaměřuje na energetickou budoucnost EU v delším časovém horizontu, konkrétně v období let 2020-2050, a obsahuje návrhy na legislativní změny zejména v oblasti energetické bezpečnosti (bezpečnost dodávek ropy a zemního plynu) či v oblasti energetické infrastruktury a projektů transevropských energetických sítí (TEN-E).

Přijetí nového energetického akčního plánu EU se očekává na březnové Evropské radě v roce 2011. Prozatím probíhá konzultace mezi Komisí a potenciálními zainteresovanými partnery nad zveřejněným dokumentem, který se týká nové strategie, která by podle prvotních návrhů měla být zaměřena především na úspory v oblasti energetiky, nové technologie a inovace, další propojování vnitřního trhu s energiemi, energetické sítě a posílení kooperace a solidarity v rámci EU v oblasti energetiky. Větší soudržnost a efektivita by měla panovat i ve vnějších vztazích EU v energetické oblasti.

Klíčové body

Větší důraz než v předcházejících strategiích má být kladen i na investice, a to především do nových technologií, infrastruktury, zlepšení v oblasti energetické účinnosti, ale také v oblasti vzdělávání, byť z hlediska těchto investic hodlá Komise využívat především tržních nástrojů.

Počítá se s koordinováním národních strategií a s důležitou rolí aktérů na regionální a lokální úrovni.

Předložený dokument, který je podkladem pro veřejnou konzultaci, zdůrazňuje efektivitu „evropských řešení a přístupů.

Zdůrazňován je i předpokládaný pozitivní vliv kontroverzního cíle využívání 20 % obnovitelných zdrojů k výrobě energie do roku 2020 na vytváření pracovních míst v EU; údajně by mělo jít o více než půl milionu nových pracovních míst, což ovšem ignoruje dodatečné náklady v jiných oblastech, které nezřídka v případě nákladného využívání obnovitelných zdrojů nese především spotřebitel.

Neméně důležitou součástí nové strategie má být rozvoj energetických sítí, o kterém hovořil již SER.

Ale hovoří se i o energetických daních a ochraně spotřebitelů nejzranitelnějších vůči eventuelním výpadkům v dodávkách zdrojů.

V neposlední řadě má být diskutována otázka týkající se další integrace energetických trhů nejen v rámci EU, ale také ve vztahu mezi EU a jejím bezprostředním sousedstvím.

Předpokládaný další vývoj

Nově připravovaný energetický akční plán je bezpochyby problémem, kterému je potřeba věnovat pozornost v souvislosti s tím, jakou důležitost mají momentálně energetika, energetická politika a energetická bezpečnost nejen v ekonomické agendě EU. Jsou zde obsaženy body náležející v posledních letech mezi nejdůležitější problémy evropské energetické bezpečnosti, ale i potenciálně problematické otázky, které se mohou stát zárodkem další regulace na evropské úrovni. Konzultace má trvat do 2. 7. 2010.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality