Hospodářská soutěž v říjnu 2013

05.11.2013
Euroskop

Nová pravidla státních podpor pro krachující banky

Nová pravidla státních podpor pro krachující banky

Sdělení Komise o použití pravidel pro poskytování státní podpory ve prospěch bank v souvislosti s finanční krizí od 1. srpna 2013 („Sdělení o bankovnictví“) (2013/C 216/01).

V červenci 2013 přijala Komise doplněnou revizi svého sdělení o bankovnictví z roku 2008. Nová pravidla, platná od 1. 8. 2013, cílí na vylepšení procesu restrukturalizace bank a zajišťují rovné podmínky mezi bankami. Definují podmínky, za kterých členské státy mohou podpořit krachující banky.

Pozadí

Nová pravidla řeší státní podpory udělované v rámci zajištění stability finančního sektoru v době krize tak, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Určují zejména způsob, jakým mohou členské státy podpořit banky zasažené krizí v souladu se zásadami EU o vyplácení státních podpor. To bylo již ošetřeno prostřednictvím sdělení o bankovnictví, sdělení o rekapitalizaci, sdělení o znehodnocených aktivech a sdělení o restrukturalizaci („krizové sdělení“). Tato sdělení byla aktualizována v letech 2009 a 2010 v souladu s vývojem finanční krize, naposledy v červenci 2013 novým sdělením o bankovnictví.

Klíčové body

Pokud bude banka chtít získat veřejné prostředky na svou rekapitalizaci, bude muset vypracovat plán restrukturalizace (včetně plánu na sdílení nákladů mezi bankou a držiteli jejího kapitálu, aby nesli přiměřenou odpovědnost), který schválí Komise, jakmile budou splněna kritéria kompatibility státní podpory s pravidly EU. Plán by měl ukázat, že v delším horizontu bude banka zisková/životaschopná, a bude tak zaručena přesnější výše státní podpory. Pokud tyto podmínky nebude možné zajistit, bude předložen plán na ukončení činnosti banky (také podléhá schválení Komise).

Doposud Komise dočasně schvalovala rekapitalizaci bank jako záchranné opatření a kompatibilitu státních podpor s pravidly EU (která mohou narušit hospodářskou soutěž na bankovním trhu). Tím v počátcích krize úspěšně a rychle stabilizovala finanční trh a zabránila šíření problémů. Tento přístup však občas vedl k velkým prodlevám při restrukturalizaci (v nejhorším případě i 4 roky). Jakmile totiž banky dosáhly bail-outu, neměly vždy silnou motivaci k provádění nezbytných restrukturalizačních opatření. Nová pravidla proto zajistí rychlejší proces rekapitalizace a přispějí k rychlejší obnově důvěry v trh.

Rekapitalizace z veřejných prostředků může být ve výjimečných případech schválena před přijetím restrukturalizačního plánu, pokud národní orgán dohledu potvrdí, že je to vysoce nezbytné k zajištění finanční stability.

Nové podmínky také posilují požadavky na sdílení nákladů bank, jež se ocitly v problémech. Než se banky uchýlí k restrukturalizaci z veřejných financí (tedy z peněz daňových poplatníků), budou se muset v první řadě pokusit získat příspěvky od svých akcionářů a junior věřitelů, což zajistí rovné podmínky mezi bankami. Výjimky budou možné tam, kde je ohrožena finanční stabilita nebo kde banka již značně doplnila svůj kapitál a částka státní podpory by byla malá v porovnání s velikostí její účetní rozvahy. Tím se minimalizuje objem veřejné podpory a sníží se riziko morálního hazardu, taktéž se obnoví jednotný přístup v celé EU.

Pro krachující banky byla také stanovena přísná pravidla, která by měla být využita při odměňování top managementu. Sdělení určuje strop pro takovéto odměny po dobu, kdy je banka v restrukturalizaci nebo závislá na státní podpoře. To umožní, aby management zodpovědně prováděl plán restrukturalizace. Celková odměna nemá překročit 15násobek průměrné mzdy v zemi, kde má banka sídlo, nebo 10násobek průměrného platu zaměstnanců banky.

Doposud EK rozhodla o restrukturalizaci nebo ukončení činnosti asi 25 % všech evropských bank (dle aktiv). Bylo restrukturalizováno 44 bank, 23 muselo ukončit svou činnost a v jednom případě Komise rozhodla o navrácení státní podpory.

Předpokládaný další vývoj

Pravidla budou revidována dle potřeby, zejména v souvislosti s vývojem legislativního rámce SRM, a nevztahují se na případy nevyřešené do 1. 8. 2013.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality