Hospodářská soutěž v prosinci 2013

14.01.2014
Euroskop

Slučování podniků na úrovni EU bude jednodušší

Slučování podniků na úrovni EU bude jednodušší

Mergers: Commission cuts red tape for businesses (IP/13/1214)

Od roku 2014 bude v platnosti legislativní balík, který zavádí zjednodušený postup při přezkoumávání bezproblémových fúzí podniků.

Klíčové a sporné body

Balík následuje veřejnou konzultaci, která proběhla v roce 2013. Komise má povinnost posoudit fúzi společností na evropské úrovni, které dosahují určitého obratu. Do 25 pracovních dní od oznámení transakce musí rozhodnout, zda udělí souhlas se spojením, nebo zahájí hloubkové šetření. Většina z oznámených fúzí jsou z hlediska hospodářské soutěže bezproblémové.

Nově bude například sníženo množství informací, které jsou od podniků požadovány při oznamování jejich úmyslu o sloučení. Očekává se tak snížení byrokracie a nákladů. Fúze, u kterých Komise nepředpokládá žádné potíže, budou posuzovány v rámci zjednodušeného postupu, kdy společnosti např. využívají kratší oznamovací formulář a Komise je uznává bez zkoumání trhu. Nově bude tento postup rozšířen na základě zkušeností Komise. Zjednodušený postup bude platný pro horizontální fúze, které na svém trhu dosahují podílu menšího než 20 % (namísto současných 15 %). U vertikálních fúzí to bude 30 % (namísto 25 %). Podle nového kritéria bude zjednodušený postup platný také u společností, jejichž podíl na trhu se pohybuje mezi 20–50 %, ale nárůst podílu v důsledku spojení bude jen malý. Nová pravidla Komisi umožní až 70 % případů posuzovat zjednodušeným postupem.

Bude rovněž sníženo množství a detailnost informací požadovaných pro oznámení fúze Komisi, a to i mimo zjednodušený postup. Zjednodušení výměny informací mezi podniky a Komisí by mělo snížit časovou náročnost procedury již v její „přednotifikační“ fázi.

Aby se odstranily případné obavy z narušení hospodářské soutěže, spojující se podniky mohou nabídnout určité „závazky“ související zejm. s prodejem majetku a vytvořením mandátu pro správce, který bude sledovat provádění těchto závazků. Pro tyto účely Komise vypracovala vzorové texty, jejich využití je však dobrovolné.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality