Hospodářská soutěž v červnu 2014

07.07.2014
Euroskop

Komise zpřísňuje podmínky pro dohody „de minimis“, Komise chce podpořit projekty společného evropského zájmu

Komise zpřísňuje podmínky pro dohody „de minimis“

Communication from the Commission: Notice on agreements of minor importance which do not appreciably restrict competition under Article 101(1) of the Treaty on the Functioning of the European Union (De Minimis Notice) (C(2014)4136)

Komise 25. 6. 2014 vydala revidovaná pravidla pro tzv. dohody de minimis, tedy pro ty dohody mezi podniky, které nespadají do všeobecného unijního zákazu takovýchto antimonopolních praktik.

Pozadí

Pravidla usnadňují posouzení dodržování antimonopolních pravidel EU pro podniky, zejména malé a střední, což současně umožňuje Komisi soustředit své zdroje na dohody s vyšším rizikem narušení hospodářské soutěže na jednotném trhu. Revize reaguje na aktuální vývoj v evropské judikatuře a na změny v oblasti antimonopolních pravidel v EU v posledních letech.

Klíčové a sporné body

Článek 101 SFEU zakazuje dohody, které jsou zaměřené nebo mají za následek citelné omezení hospodářské soutěže. Revidované de minimis dohody definují, co není znatelné omezení hospodářské soutěže, s ohledem na prahové hodnoty podílu soutěžitelů na trhu. To vytváří tzv. „bezpečný přístav“ pro dohody (skutečné či potencionální) mezi podniky, jejichž podíly na trhu nepřesahují 10 % (dohody mezi konkurenty) a 15 % pro dohody mezi podniky působící na různých úrovních dodavatelského řetězce (nevztahuje se na ně tedy článek 101). V takovém případě Komise neprovádí vyšetřování ohledně narušení soutěže. Pokud se jedná o dohody na relevantních trzích, práh se snižuje na 5 % pro oba případy. Ostatní dohody Komise posuzuje individuálně.

Hlavní změnou revidovaných pokynů však je, že dohody, jejichž cílem je omezení hospodářské soutěže (tzv. omezení „podle objektu“, jmenovitě v dokumentu Komise, který doprovází pokyny) nelze považovat za méně závažné (de minimis) a vždy představují značné omezení hospodářské soutěže. Tyto dohody proto nebudou nikdy moci využít pravidel „bezpečného přístavu“.

Odkazy

Komise chce podpořit projekty společného evropského zájmu

Sdělení Komise: Kritéria pro analýzu slučitelnosti státní podpory, která má podpořit realizaci významných projektů společného evropského zájmu, s vnitřním trhem (C(2014)3290)

Komise přijala nové sdělení, ve kterém stanovuje kritéria, podle nichž mohou členské státy udělit veřejnou podporu pro realizaci významných projektů společného evropského zájmu (IPCEI) v souladu s evropskými pravidly pro udělování státní podpory.

Pozadí

Sdělení vstoupilo v platnost 1. 7. 2014 a má podpořit státy, aby směřovaly své veřejné výdaje do velkých nadnárodních projektů, které díky efektu přelévání podpoří růst, zaměstnanost a konkurenceschopnost EU a kde jsou výdaje soukromníků nedostatečné z důvodu technologické a finanční rizikovosti těchto projektů. Projekty v oblastech jako je výzkum a vývoj, přeshraniční doprava nebo energie tak již nebude třeba posuzovat podle několika různých souborů pravidel. Sdělení nahrazuje všechna stávající ustanovení o dotčených významných projektech a je součástí procesu modernizace státní podpory (SAM) na úrovni EU.

Klíčové a sporné body

IPCEI rozšiřuje svá ustanovení do všech odvětví hospodářství. Členské státy mohou tržním subjektům udělit vratné zálohy, půjčky, záruky nebo granty. Při posuzování slučitelnosti státní podpory bude Komise nejprve analyzovat, zda je nezbytná a přiměřená. Podpora nesmí dotovat náklady na projekt, které by podniku stejně vznikly, a nesmí kompenzovat běžné podnikatelské riziko spojené s hospodářskou činností. Podpora bude považována za přiměřenou, pokud stejného výsledku nelze dosáhnout s nižší podporou. Komise také ověří, že negativní účinky na hospodářskou soutěž a obchod mezi členskými státy jsou jen omezené a jsou vyváženy pozitivními účinky.

Veřejná podpora může nyní pokrýt až 100 % mezery ve financování způsobilých nákladů. Povolena je rovněž podpora v oblasti umisťování pilotních zařízení a testovací fáze v průmyslu. Význam projektu je definován souborem kritérií, které berou v úvahu význam projektu pro evropské ekonomiky a společnost jako celek, jeho přínos k dosažení cílů EU a přidanou hodnotu ve srovnání se stavem v daném odvětví.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality