Hospodářská soutěž v červenci 2014

06.08.2014
Euroskop

EK posiluje roli národních úřadů při kontrole hospodářské soutěže

EK posiluje roli národních úřadů při kontrole hospodářské soutěže

Communication from the Commission to the European Parliament and the Council Ten Years of Antitrust Enforcement under Regulation 1/2003: Achievements and Future Perspectives (COM(2014)453)

Komise 9. 7. 2014 přijala sdělení „10 let antimonopolního vynucování – úspěchy a budoucí perspektivy“, ve kterém identifikuje oblasti ke zlepšení prosazování antimonopolních pravidel EU ze strany vnitrostátních orgánů.

Pozadí

Právo prosazovat antimonopolní pravidla má jak Komise, tak národní úřady. Stávající pravidla byla naposledy revidována v roce 2004, kdy byla přisouzena klíčová role národním kontrolním úřadů a soudů při uplatňování pravidel EU.

Klíčové a sporné body

Nyní si Komise klade za cíl posílit pozici a nástroje vnitrostátních kontrolních úřadů. Stanovuje prioritní oblasti, ve kterých je potřeba dosáhnout pokroku. Poté posoudí, které politické iniciativy by měly být přijaty k dosažení cíle. Podle Komise je potřeba zaručit nezávislost orgánů pro hospodářskou soutěž v rámci výkonu svých úkolů a ujisti se, zda mají dostatečné prostředky. Dále je potřeba zajistit, aby tyto orgány měly kompletní sadu účinných vyšetřovacích a rozhodovacích nástrojů a ověřit, zda fungují v členských státech nástroje jako pokuty a leniency programy.

Komise v červenci také zahájila veřejnou konzultaci, ve které chce sesbírat názory na zlepšení kontroly fúzí podniků na úrovni EU, které popsala v Bíle knize – „Na cestě k účinnější kontrole spojování podniků v EU“. Komise se chce lépe vypořádat s nekontrolovanými menšinovými podíly, které mohou mít vliv na hospodářskou soutěž a udělat postupy jednodušší a rychlejší.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality