Hospodářská soutěž v listopadu 2014

07.12.2014
Euroskop

Nová pravidla odškodnění obětí kartelů vstoupila v platnost, EPH musí zaplatit pokutu za maření antimonopolního vyšetřování

Nová pravidla odškodnění obětí kartelů vstoupila v platnost

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o určitých pravidlech upravujících žaloby o náhradu škody podle vnitrostátního práva v případě porušení právních předpisů členských států a Evropské unie v oblasti hospodářské soutěže (KOM(2013)404)

Rada 10. 11. 2014 oficiálně přijala směrnici o nových pravidlech pro uznávání náhrady škody obětem kartelů. Pro subjekty, které se staly obětí porušení antimonopolních pravidel, bude snadnější žalovat o náhradu způsobené škody.

Pozadí

Zmíněný návrh směrnice je součástí legislativního balíku navrženého Komisí v červnu 2013, který má odstranit překážky bránící subjektům získat náhradu škody (jde např. o procedurální obtíže, komplikovaná pravidla lišící se mezi státy, a tím vyvolávající právní nejistotu, nebo náklady vynaložené na dokazování porušení pravidel hospodářské soutěže).

Rada v únoru 2013 shodla na svém obecném přístupu k návrhu, předsednictví EU tak mohlo zahájit jednání s EP na finální verzi. V dubnu 2014 EP schválil kompromisní znění původního návrhu Komise (více v příspěvku „Oběti kartelů v EU získají plnou náhradu škody, potvrdila Rada“, Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v březnu 2014).

Klíčové a sporné body

Nová směrnice umožní obětem kartelové dohody obdržet plnou náhradu za skutečnou škodu, kterou utrpěly, a také za ušlý zisk. Právo na plnou náhradu škody je zaručeno ve Smlouvě o EU, ale praktické uplatnění tohoto práva je často obtížné. Vzhledem k vnitrostátním procesním překážkám a právní nejistotě jen málo obětí v současné době získá náhradu škody.

Plnou náhradu škody může požadovat každý, kdo ji utrpěl, a to bez ohledu na to, zda jde o přímé či nepřímé kupující (zvýšení cen v rámci dodavatelského řetězce). Důkazní břemeno nese žalobce. Oběti kartelového práva budou mít nejméně 5 let na podání žaloby na náhradu škody. Mimo jiné budou mít také snazší přístup k důkazům, které potřebují k prokázání škod.

Za škodu budou zodpovědné nerozdílně dle jejich podílů (obrat, podíl na trhu, role v kartelové dohodě) všechny firmy účastnící se kartelu. Nově budou moci vnitrostátní soudy nařídit, aby společnosti zveřejnily důkazy, když oběti žádají odškodnění. Národní soudy budou moci také chránit důvěrné obchodní informace před zveřejněním v průběhu řízení. Konečné rozhodnutí vnitrostátního orgánu pro hospodářskou soutěž, které konstatuje porušení, pak bude automaticky důkazem tohoto protiprávního jednání před soudy členského státu, ve kterém došlo k protiprávnímu jednání.

Nová opatření rovněž usilují o zlepšení účinnosti programů „leniency“, kdy společnost přizná svou účast v kartelu výměnou za imunitu nebo sníženou pokutu.

Od 1. 12. 2014 také vstupuje v platnost dohoda o spolupráci v oblasti hospodářské soutěže se Švýcarskem, resp. mezi Komisí a švýcarskou Komisí pro hospodářskou soutěž. Orgány naváží pravidelný kontakt, který povede k posílení spolupráce v boji proti porušování práva hospodářské soutěže, což zahrnuje např. výměnu důkazů z jejich šetření.

Předpokládaný další vývoj

Směrnice by měla být podepsána během plenárního zasedání EP na konci listopadu. Členské státy budou mít dva roky na její transpozici.

Odkazy

EPH musí zaplatit pokutu za maření antimonopolního vyšetřování

Rozsudek Tribunálu: Energetický a průmyslový holding a.s. a EP Investment Advisors s.r.o. proti Evropské komisi (T-272/12)

Tribunál EU 26. 11. 2014 zamítl odvolání Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a jeho dceřiné společnosti EP Investment Advisors (EPIA) proti pokutě za maření kontroly Komise při antimonopolním vyšetřování.

Klíčové a sporné body

Komise uložila v březnu 2012 společnostem EPH a EPIA, které podnikají v energetickém odvětví v ČR, pokutu ve výši 2,5 mil. € za maření kontroly, již úředníci Komise provedli v rámci antimonopolního šetření v listopadu 2009 v prostorách těchto společností v Praze. Společnosti nezablokovaly jeden účet elektronické pošty a přesměrovaly příchozí e-maily, čímž porušily své povinnosti spolupracovat s úředníky Komise v průběhu daných kontrol a předložit jim veškeré dokumenty relevantní pro šetření.

Poté co bylo oznámeno rozhodnutí o provedení kontroly, požádali inspektoři Komise o zablokování účtů elektronické pošty patřících klíčovým osobám. Tyto účty měly zůstat zablokované až do dalšího oznámení. Zablokování proběhlo formou stanovení nového hesla, které znali pouze inspektoři. Druhý den kontroly inspektoři zjistili, že dané heslo bylo v případě jednoho účtu elektronické pošty během prvního dne kontroly změněno. Jeden ze zaměstnanců požádal v předchozí den IT oddělení, aby veškeré e-maily, které přijdou do určitých zablokovaných účtů, přesměrovalo z těchto účtů do počítačového serveru.

Inspektoři mají pravomoc zkoumat a kopírovat dokumenty, které souvisejí s podnikáním, bez ohledu na nosič, na němž jsou uchovávány. Inspektoři si v průběhu kontroly standardně zajistí přístup k veškeré dokumentaci, aby zabránili zničení elektronických souborů. Komise může uložit pokutu až do výše 1 % z celkového obratu firmy, pokud společnost během inspekce předkládá požadované účetní knihy nebo jiné záznamy týkající se podnikání v neúplné formě, nebo se odmítne podrobit kontrole.

Komise v listopadu 2014 rovněž informovala několik výrobců těžkých a středně těžkých nákladních aut, že je podezřívá z účasti v kartelu. Kartel byl dlouhodobý a měl vrchol před 10 lety, ale pokračoval i poté. Komise firmám zaslala prohlášení o námitkách, které prozatím neznamená ještě obvinění. Firmám v něm oznámila své podezření, k němuž se podniky mají vyjádřit. Jména zkoumaných společností nebyla nezveřejněna, aby tak dostaly spravedlivou šanci na obhajobu.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality