Informační společnost v září 2013

05.10.2013
Euroskop

Komise prosazuje levnější volání v rámci EU již od roku 2014

Komise prosazuje levnější volání v rámci EU již od roku 2014

Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions on the Telecommunications Single Market (COM(2013)634)

Regulation of the European Parliament and of the Council laying down measures concerning the European single market for electronic communications and to achieve a Connected Continent (COM(2013)627)

Legislativní balík s názvem „Propojený kontinent“ reformující trh telekomunikací, jenž má snížit náklady spotřebitelů, zjednodušit byrokratické požadavky na podniky či zajistit nová práva uživatelům i poskytovatelům služeb, přijala Komise 11. 9. 2013.

Pozadí

Telekomunikace tvoří 9 % digitální ekonomiky v Evropě a jsou na nich závislé i ostatní sektory. Obstát dnes v byznysu znamená „být připojen“. Každý evropský trh má ale své regulace – překážky, různé ceny a pravidla jak pro spotřebitele, tak pro provozovatele služeb. Například licenční poplatky se v členských státech pohybují v rozmezí 0–3000 €, v cenách za volání za minutu jsou rozdíly mezi státy i 774 %. Nikdo neposkytuje služby pro celou EU, sítě jsou příliš pomalé, nespolehlivé a nebezpečné, což snižuje konkurenceschopnost firem. Takto roztříštěný trh nemůže podle Komise čelit globální konkurenci. Cílem je tedy z 28 trhů vytvořit 1 jednotný trh telekomunikací, který by mohl přinést úspory z rozsahu a až 0,9 % HDP ročně navíc. Komise v digitálním trhu vidí zdroj růstu a inovací, ale také tvorby nových pracovních míst, díky charakteru trhu zejm. pro mladé pracovníky.

Klíčové a sporné body

Reforma má ambice zavést mobilní tarify pro celou EU bez příplatků za roaming, zjednodušit firmám pravidla investování a expandování za hranice, zajistit celoevropskou ochranu neutrality internetu a zrušit příplatky za mezinárodní hovory v rámci EU.

Pro poskytovatele telekomunikačních služeb by to mělo znamenat zjednodušení administrativní zátěže a zajistit jim jednotné zacházení po celé Evropě (např. zavedením jednoho povolení pro poskytování služeb ve všech státech EU). Pro snížení počtu regulovaných trhů návrh zahrnuje i požadavek zákonného omezení regulace dílčích telekomunikačních trhů, se zavedením celoevropského regulátora však prozatím nepočítá. Dále mají být sjednoceny způsoby, jimiž si poskytovatelé mohou pronajmout přístup k sítím, které vlastní jiné společnosti, a mohli si tak volně konkurovat.

Od 1. 7. 2014 budou zakázány poplatky za příchozí hovory v EU. Telekomunikační společnosti buďto nabídnou tarify platné po celé EU, nebo svým zákazníkům umožní vybrat si pro roamingové služby jiného operátora s levnějším tarifem (a to bez nutnosti pořízení nové SIM karty). Konec má být také vyšším cenám za volání z domácí sítě do jiných členských zemí EU. Cena by neměla být vyšší než za dálkový hovor – hovor z mobilu v rámci EU by neměl stát více jak 0,19 €/min. EK chce také spotřebitelům přiznat nová práva (či alespoň harmonizovat ta stávající), např. právo na smlouvu v běžně srozumitelném jazyce s větším množstvím srovnatelných informací, právo na změnu poskytovatele či smlouvy, právo na smlouvu pouze na 12 měsíců (namísto 24 měsíců), právo odstoupit od smlouvy, nedodává-li poskytovatel smluvenou rychlost internetu, a právo přesměrovat elektronickou poštu na novou e-mailovou adresu po změně poskytovatele internetu.

Komise má v úmyslu umožnit všem rovnocenný přístup k internetu, to znamená zakázat blokování a omezování internetového obsahu – přístup všem uživatelům bez ohledu na cenu či rychlost připojení, které mají předplacené. Má být zajištěn širší přístup k mobilnímu připojení 4G a Wi-Fi. Mobilní operátoři budou moci díky lepší koordinaci načasování, doby trvání a jiných podmínek přidělování spektra vypracovat účinnější plány přeshraničních investic. Členské státy budou nadále vybírat a také využívat související poplatky od mobilních operátorů a přidělování spektra bude probíhat v souvislejším rámci, který rovněž pomůže rozvoji trhu s moderním telekomunikačním vybavením.

Legislativní balík také obsahuje doporučení k metodice výpočtu nákladů a nediskriminaci, které má zvýšit jistotu investorů, úroveň investic a zmírnit rozdíly mezi regulačními orgány. Harmonizuje a stabilizuje náklady, které mohou příslušní poskytovatelé účtovat za to, že jiným poskytovatelům poskytnou přístup do svých stávajících metalických sítí, a garantuje, že subjekty, jež o něj žádají, mají do sítí skutečně rovnocenný přístup. Od toho si EK slibuje, že ceny za velkoobchodní přístup k širokopásmové síti nové generace bude stanovovat trh, a nikoli regulační orgány.

Nový plán zatím nezískal pozitivní ohlasy mezi operátory, kteří mají obavy z nižších zisků. Ty však komisařka pro digitální agendu Neelie Kroes odmítá s tím, že ztráty budou vynahrazeny větším počtem zákazníků, které přilákají nižší ceny, a také větším objemem uskutečněných volání.

Předpokládaný další vývoj

Balík bude v následujícím období projednán členskými státy v Radě a EP.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality