Informační společnost v květnu 2014

05.06.2014
Euroskop

Stavební náklady na budování digitální infrastruktury budou nižší

Stavební náklady na budování digitální infrastruktury budou nižší

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění sítí vysokorychlostních elektronických komunikací (COM(2013)147)

Rada 8. 5. 2014 odsouhlasila legislativní návrh, který zajistí snížení nákladů na budování širokopásmové infrastruktury.

Pozadí

Tato iniciativa je součástí desetibodového plánu, jak urychlit zavádění širokopásmového připojení, představeného při příležitosti střednědobého přezkumu Digitální agendy pro Evropu. Cílem Digitální agendy pro Evropu je dosáhnout hospodářského růstu a tvorby pracovních míst prostřednictvím sítí vysokorychlostních komunikací. Předpokládá také do roku 2020 (1) přístup k rychlostem nad 30 Mb/s pro všechny Evropany a (2) smlouvu na internetové připojení s rychlostí nad 100 Mb/s pro 50 % nebo více evropských domácností.

Komise tvrdí, že „stavebně-inženýrské práce, jako jsou výkopy pro pokládku kabelů, představují až 80 % nákladů na zavedení vysokorychlostních sítí“. Nová směrnice (původně navrhovaná Komisí jako nařízení) by měla moci dotčeným společnostem ušetřit 40 – 60 mld. €, tj. 20 – 30% jejich nákladů. Snížení těchto nákladů se očekává, že podpoří investice do širokopásmového připojení a sníží práh pro vstup na trh. Další občané EU budou mít širokopásmové připojení na nižší náklady, ať jsou kdekoli.

Klíčové a sporné body

Směrnice zajišťuje nezbytnou koordinaci mezi provozovateli sítí, jako jsou telekomunikace, kanalizace, energie, železniční doprava aj., což má za cíl snížit náklady na jejich výstavbu. Očekává se také, že tak budou podpořeny investice do širokopásmového připojení, digitalizaci veřejné správy a celkově se zlepší efektivita poskytovaných služeb pro podniky a občany.

Provozovatelé sítí budou mít povinnost vyhovět všem oprávněným žádostem o přístup k jejich infrastruktuře, s výjimkou v případech technické nevhodnosti, bezpečnosti, veřejného zdraví nebo bezpečnosti sítí. Bude zřízeno jednotné informační místo, které bude poskytovat údaje o lokaci, trase, velikosti, typu a využití, jméno vlastníka a také kontaktní místo pro stávající infrastrukturu.

Provozovatelé sítí budou mít právo sjednávat dohody o koordinaci stavebních prací s provozovateli telekomunikací za účelem zavádění širokopásmového připojení. Nebude-li dosaženo dohody o takové koordinaci ve lhůtě jednoho měsíce, může každá strana předložit záležitost příslušnému vnitrostátnímu orgánu pro řešení sporů.

Subjekty budou mít právo na přístup (prostřednictvím jednotného informačního místa) k minimálním informacím o určité infrastruktuře: umístění, trasa, typ, aktuální využití a kontaktní místo. Podobné informace budou k dispozici o plánovaných infrastrukturních pracích. Kde tyto informace nebudou k dispozici prostřednictvím jednotného informačního místa, budou moci subjekty požádat přímo od operátora sítě.

Nové veřejné budovy, včetně sociálního bydlení, by měly být vybaveny infrastrukturou připravenou k širokopásmovému připojení (budovy se stavebním povolením vydaným po 31. 12. 2016). Členské státy odmítly rozšířit tuto povinnost i na soukromé budovy, EP si tak alespoň vyžádal označení těchto budov, které jsou vybaveny širokopásmovou infrastrukturou.

Předpokládaný další vývoj

Nová pravidla budou platná od 1. 7. 2016. Jelikož směrnice obsahuje pouze minimální požadavky, mohou členské státy přijmout dodatečná opatření s cílem usnadnit zavádění a koordinaci.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality