Informační společnost v červnu 2014

07.07.2014
Euroskop

Levnější roaming již od počátku léta, Rychlejší a lepší veřejné služby v EU, Komise podpoří větší využití cloudových služeb

Levnější roaming již od počátku léta

Od 1. 7. 2014 EU srazila cenové stropy na stahování dat v zahraničí o víc než polovinu, ceny za volání a zprávy se také snížily.

Pozadí

EU nyní připravuje nová pravidla, která by měla roamingové poplatky zrušit úplně. Od prosince roku 2015 mělo být možné volat z členských států za ceny běžného domácího tarifu. Nařízení Komise o vytvoření propojeného kontinentu by znamenalo nejen konec poplatků za roaming, ale i záruku otevřeného a neutrálního internetu a lepší ochranu spotřebitelů, kteří využívají mobilních a širokopásmových sítí. Operátoři však tvrdí, že regulace povede ke snížení investic do inovací a nových služeb a samozřejmě se projeví na jejich tržbách, což budou chtít dohnat jinde.

Klíčové a sporné body

Namísto 45 centů za megabyte tak nyní zaplatíme maximálně 20 centů, tj. došlo ke snížení o 55,5 % za pouhý rok. Používat mapy, sledovat videa, procházet e-maily a aktualizovat sociální sítě tedy bude při cestování po EU vycházet ještě levněji. Díky krokům, jež EU začala přijímat v roce 2007, se ceny za roamingové služby v období 2007 až 2014 snížily o 80–90 %.

Zlevní i telefonické hovory a SMS. Cena za odchozí hovor byla oproti loňsku snížena o 21 % (z 24 na max. 19 centů/min.), cena za SMS až o 25 % (z 8 centů na 6).

Evropští mobilní operátoři jsou od 1. 7. 2014 schopni nabídnout zvláštní roamingovou smlouvu. Dají zákazníkovi na výběr z mobilních operátorů v dané zemi, kteří nabízejí odesílání e-mailů, pročítání zpráv online, nahrávání fotografií, prohlížení videa online a další datové služby. Nabídky a ceny za roaming tak budou moci zákazníci porovnat a využít těch nejvýhodnějších.

Odkazy

Rychlejší a lepší veřejné služby v EU

Decision of the European Parliament and of the Council establishing a programme on interoperability solutions for European public administrations, businesses and citizens (COM(2014)367)

Komise 26. 6. 2014 přijala návrh nového programu, který pomůže členským státům modernizovat jejich administrativu a který na národní i evropské úrovni zajistí interoperabilní digitální služby.

Pozadí

Nový program ISA2 naváže na svého předchůdce ISA (řešení interoperability pro evropské orgány veřejné správy) a zajistí hladkou elektronickou komunikaci mezi evropskými správními orgány. Vlády členských států ještě zdaleka nedokážou zajistit podnikům a občanům bezproblémový přístup k veřejným službám online – dokonce ani v rámci vlastní země. Dostupnost přeshraničních veřejných služeb pro státní příslušníky jiné země EU navíc dosahuje pouze 42 %, což je o 30 % méně než v případě služeb pro vlastní státní příslušníky.

Klíčové a sporné body

ISA2 má na období let 2016–2020 k dispozici finanční prostředky ve výši 131 mil. €. Stávající program ISA skončí v prosinci 2015 a přinesl řadu hodnotných iniciativ, mimo jiné e-PRIOR (IT systém pro elektronickou fakturaci a výměnu dokumentů souvisejících se zadáváním veřejných zakázek), systém IMI pro výměnu informací o vnitřním trhu, který vnitrostátním orgánům umožňuje výměnu informací, MT@EC (službu strojového překladu ve všech úředních jazycích pro orgány EU a členské státy) a systém umožňující online sběr prohlášení o podpoře evropských občanských iniciativ.

Odkazy

Komise podpoří větší využití cloudových služeb

Nové pokyny týkající se služeb cloud computingu byly předloženy Komisí 26. 6. 2014. Pokyny sestavila Cloud Select Industry Group jako součást strategie Komise s cílem zvýšit důvěru v tento typ služeb.

Pozadí

Cloud computingem se rozumí ukládání údajů (např. textových souborů, obrázků nebo videí) a softwaru na vzdálených počítačích, k nimž mají uživatelé přístup prostřednictvím internetu ze zařízení, které si sami zvolí. Jedná se o rychlejší, levnější, pružnější a potenciálně bezpečnější řešení než lokální informační technologie.

V září 2012 přijala Evropská komise strategii pro „Uvolnění potenciálu cloud computingu v Evropě“. Strategie nastiňuje opatření, která zajistí 2,5 mil. nových pracovních míst v Evropě a roční výnos ve výši 160 mil. € na HDP EU (kolem 1 %) do roku 2020. Strategie má urychlit využívání cloud computingu ve všech odvětvích evropské ekonomiky. Mezi spolutvůrce pokynů patří Arthur’s Legal, ATOS, Cloud Security Alliance, ENISA, IBM, Microsoft a SAP nebo Telecom Italia.

Klíčové a sporné body

Pokyny jsou prvním krokem ke standardizování terminologie a metrik obsažených v dohodách o úrovni služeb (Service Level Agreements, SLA), které jsou součástí smluv o poskytování cloudových služeb a definují jejich technické a právní aspekty. Pokyny zajistí uživatelům cloudu, že jsou ve smlouvě zahrnuty základní prvky a ve srozumitelném jazyce. Jedná se o tyto prvky: dostupnost a spolehlivost cloud služby, kvalita podpůrných služeb, bezpečnostní úrovně a informace, jak lépe spravovat data uchovávaná v cloudu. Cloud computing umožňuje jednotlivcům, podnikům a veřejnému sektoru ukládat svá data a provádět jejich zpracování ve vzdálených datových centrech a šetří v průměru o 10-20%.

Komise vyzkouší tyto pokyny s uživateli, zejména z řad malých a středních podniků, což bude rovněž projednávat v rámci skupiny odborníků pro Cloud Computing.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality