Informační společnost v říjnu 2014

09.11.2014
Euroskop

EU snižuje počet regulovaných telekomunikačních trhů, EU chce být lídrem v oblasti velkoobjemových dat

EU snižuje počet regulovaných telekomunikačních trhů

Commission Recommendation on relevant product and service markets within the electronic communications sector susceptible to ex ante regulation in accordance with Directive 2002/21/EC (C(2014)7174)

Komise se po dohodě s členskými státy rozhodla 9. 10. 2014 zrušit regulaci dvou evropských telekomunikačních trhů a dva další s ohledem na vývoj trhu a technologií nově definovat. Rozhodnutí je platné okamžitě.

Pozadí

Podle pravidel EU pro telekomunikace Komise přijímá a pravidelně přezkoumává doporučení o relevantních trzích produktů a služeb. Komise určuje regulované trhy na základě tří kritérií: přítomnost velkých a trvalých strukturálních, právních nebo regulačních překážek vstupu na trh (např. vysoké náklady potřebné na zavedení sítě); struktura trhu nesměřuje k účinné hospodářské soutěži; právo hospodářské soutěže samo o sobě nestačí dostatečně řešit selhání trhu.

Klíčové a sporné body

Od regulace byly osvobozeny trh maloobchodního přístupu k pevné síti a velkoobchodní trh původu volání v pevném místě (na základě veřejné konzultace). Trhy byly liberalizovány, jelikož zákazníci začali využívat alternativní řešení, jako jsou služby VoIP (hlasová komunikace přes internet) nebo mobilní volání, ale také alternativní poskytovatele, například poskytovatele služeb „over-the-top“ (OTT), došlo k poklesu objemu volání v pevné síti. Zákazníci, kteří pevnou linku stále používají, si navíc dnes mohou pořídit pevný přístup přes řadu různých platforem, jako jsou tradiční telefonní sítě, optické nebo kabelové sítě, ale také od alternativních operátorů, kteří nabízejí širokopásmové připojení a hlasové služby prostřednictvím zpřístupněných účastnických vedení. Konkurence se tak zvýšila.

Komise rovněž nově vymezí dva širokopásmové trhy tak, aby snížila regulační zátěž na nezbytné minimum nutné pro konkurenceschopný širokopásmový přístup a investice. Další trhy zůstávají regulovány, protože u nich nadále existují velmi vysoké překážky pro vstup na trh a je nepravděpodobné, že zde v dohledné době vznikne konkurence.

Odkazy

EU chce být lídrem v oblasti velkoobjemových dat

Komise zahájila 13. 10. 2014 partnerství s evropským odvětvím zpracování dat, jehož cílem je posílit toto odvětví a zajistit Evropě vedoucí postavení v oblasti zpracování dat ve světě.

Pozadí

Partnerství veřejného a soukromého sektoru, které má být zahájeno 1. 1. 2015, je jedním z prvních výsledků nové politiky a akčního plánu Komise, jež mají urychlit rozvoj evropské ekonomiky založené na datech (více v příspěvku „Členské státy budou využívat více velkoobjemových dat“ Informační společnost v červenci 2014). EU vyčlenila z programu Horizont 2020 více než 500 mil. € na investice v průběhu 5 let (2016–2020) a od soukromých partnerů se očekává, že poskytnou nejméně 2 mld. €.

Na celém světě vzniká každou minutu 1,7 mil. GB dat. Tyto informace pocházejí z mnoha různých zdrojů: od lidí, z přístrojů a z různých čidel. Může jít o klimatické informace, satelitní snímky, digitální fotografie a videozáznamy, záznamy transakcí nebo signály GPS. V důsledku toho roste odvětví zpracování dat o 40 % ročně. Velké objemy dat přinášejí s sebou také problémy: datové soubory jsou tak rozsáhlé a obtížně zpracovatelné, že vyžadují nové nápady, nástroje a infrastrukturu. Potřebují rovněž vhodný právní rámec, systémy a technická řešení, která zajistí soukromí a bezpečnost. Partnerství pro zpracování dat se přiřadí k osmi stávajícím partnerstvím veřejného a soukromého sektoru v rámci iniciativy Horizont 2020, která vznikla např. v oblasti fotoniky, robotiky, vysoce výkonné výpočetní techniky, moderních sítí 5G pro internet budoucnosti a tzv. továren budoucnosti.

Klíčové a sporné body

Jedná se o partnerství mezi Komisí a sdružením Big Data Value Association, což je nezisková organizace vedená představiteli daného odvětví (členy jsou mimo jiné společnosti IBM, NOKIA Solutions and Networks, Siemens, Orange a další). Toto partnerství pomůže zaměřit výzkum ve veřejné, soukromé i akademické sféře na podporu výzkumu a inovací týkajících se nápadů v oblasti velkoobjemových dat (např. v odvětví energetiky, výroby či zdraví). Cílem je poskytovat služby, jako je personalizovaná medicína, logistika potravin a prediktivní analýza. Prováděním strategického programu výzkumu a inovací a zaměřením podpory z programu Horizont 2020 na společné priority posílí partnerství evropské společnosti pracující s velkoobjemovými daty a pomůže položit základy budoucí prosperující ekonomiky založené na datech. Partnerství bude rovněž podporovat „prostory pro inovace“, které zajistí bezpečné prostředí pro experimentování se soukromými i veřejně přístupnými daty. Ty budou také fungovat jako podnikatelské inkubátory a centra pro rozvoj dovedností a osvědčených postupů.

Partnerství si slibuje až 30% podíl na světovém trhu zpracování dat pro evropské podniky, 100 tis. nových pracovních míst v oblasti zpracování dat v Evropě do roku 2020 a 10% snížení spotřeby energie, lepší zdravotní péči a produktivnější průmyslové stroje.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality