Informační společnost v dubnu 2015

08.05.2015
Euroskop

Komise mění svůj přístup k jednotnému digitálnímu trhu

  • Komise zmírňuje svoje představy o strategii EU pro digitální agendu

Komise mění svůj přístup k jednotnému digitálnímu trhu

  • Dle předběžných informací Komise mírní své plány při reformě digitálního trhu.

Pozadí

Junckerova Komise již dříve deklarovala, že její prioritou je odstranit překážky a vytvořit jednotný digitální trh, který propojí oblast telekomunikací, elektronické identifikace, elektronického obchodování, copyrightu, ochranu spotřebitele či osobních údajů. Komise tímto navazuje na některá již přijatá opatření, jako je např. nařízení o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce – eIDAS (více v příspěvku „Nařízení eIDAS vstoupilo v platnost“, Informační společnost v září 2014). Ve většině dalších oblastí ale vývoj takto nepokročil nebo došlo ke změnám původních návrhů, jako v případě balíku „Propojený kontinent“, který byl redukován prakticky jen na roaming a síťovou neutralitu. A i v těchto dvou oblastech byly původně radikální návrhy zmírněny. Komise nyní hodlá přijít se zcela novou verzí, která by měla být komplexnější a zahrnovat nejenom telekomunikace, ale prakticky celý digitální trh. Nová vize Komise by měla být zveřejněna v průběhu května 2015.

Klíčové a sporné body

Jak již Komise dříve avizovala, její nový přístup v oblasti digitálního trhu by měl zahrnovat tyto tři hlavní priority (více v příspěvku „Komise připravuje strategii pro jednotný digitální trh“, Informační společnost v březnu 2015):

  • Lepší přístup k digitálnímu zboží a službám pro spotřebitele a podniky (elektronický obchod, dostupnost služeb bez omezení na základě zeměpisné polohy, modernizace autorského práva či otázky DPH);
  • Formování vhodného prostředí pro rozvoj digitálních sítí a služeb (telekomunikace, elektronická identifikace, ochrana osobních údajů);
  • Vytvoření evropské digitální ekonomiky a společnosti s dlouhodobým růstovým potenciálem (tzv. „průmysl 4.0“ využívající všechny možnosti digitálních technologií, big data, cloudy).

V oblasti telekomunikací Rada v březnu 2015 rozhodla, že roamingové poplatky prozatím zcela rušit nechce a přišla s novým mechanismem pro stanovování cen. V rámci určitého rozsahu by spotřebitelé mohli uskutečňovat a přijímat hovory, posílat zprávy SMS a využívat datových služeb za stejnou cenu jako v domácí síti. Dojde-li k vyčerpání tohoto základního roamingového objemu, operátor bude moci poskytované služby zpoplatnit. Poplatky budou nicméně daleko nižší, než jsou stávající sazby (více v příspěvku „Rada plánuje omezit roamingové poplatky, rušit je však prozatím nechce“, Spotřebitelé v březnu 2015). Zprávy posledních dní naznačují, že Komise tuto zredukovanou verzi nechá projít a až následně připraví svůj vlastní návrh, který změní celý regulační rámec telekomunikací, a to nejspíš až v roce 2016.

Dále chce Komise najít nový režim regulace, který by zahrnoval všechny služby, tedy rovněž i OTT (Over the Top) služby, které nyní nepodléhají společnému režimu. Jedná se o služby na bázi VOIP (Skype), či služeb instant messagingu (např. WhatsApp, iMessage), které uživatelé používají stále více místo tradičních telekomunikačních služeb.

Komise se bude rovněž zabývat otázkou, jak bojovat s nevhodným obsahem a jakou míru odpovědnosti mají mít třetí strany, tj. internetoví poskytovatelé a poskytovatelé hostingových služeb, kteří zatím nejsou za obsah odpovědní, resp. jsou až poté, co jsou na nevhodný obsah upozorněni.

Předpokládaný další vývoj

Souhrnná strategie pro jednotný digitální trh má být zveřejněna v květnu 2015.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality