Informační společnost v prosinci 2016

08.01.2017
Euroskop

Rada přijala svůj postoj ohledně bezplatného internetového připojení, Rada souhlasí s dalším snižováním velkoobchodních cen za roaming, Předsednictví dosáhlo dohody s EP o pásmu 700 MHz

  • Rada schválila bezplatné bezdrátové připojení k internetu na veřejných místech

  • Rada se dohodla na velkoobchodních cenových stropech pro roaming

  • Instituce se shodly na koordinovaném využívání klíčového kmitočtového pásma

Rada přijala svůj postoj ohledně bezplatného internetového připojení

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulations (EU) No 1316/2013 and (EU) No 283/2014 as regards the promotion of Internet connectivity in local communities (COM(2016)589)

  • Rada 2. 12. 2016 přijala částečný obecný přístup k návrhu, který má podporovat bezplatný internet v místních komunitách prostřednictvím programu financovaného Unií, označovaný jako „WiFi4EU“.

Pozadí

Návrh nařízení předložila Komise v září 2016 v rámci tzv. balíku o připojení (více v příspěvku „Komise požaduje přístup k internetu v celé EU“, Informační společnost v září 2016). Komise navrhla novou iniciativu, která by umožnila všem zainteresovaným místním orgánům nabídnout občanům bezplatné bezdrátové připojení (např. uvnitř a v blízkosti veřejných budov, zdravotních středisek, parků nebo náměstí). EU má financovat zřizování místních bezdrátových přístupových bodů a příjemce této finanční podpory zabezpečit vlastní službu. Bezplatnou síť mají občané snadno rozpoznat prostřednictvím označení WiFi4EU.

Tento nový systém veřejných poukázek s počátečním rozpočtem ve výši 120 mil. € může potenciálně zajistit propojení tisíců veřejných prostorů, a vytvořit tak 40 až 50 mil. připojení k bezdrátové síti denně.

Díky tomuto bezplatnému místnímu připojení by měli mít příležitost k využití výhod vysokorychlostního širokopásmového internetu i lidé, kteří jinak mohou mít s přístupem k internetu potíže, například nezaměstnaní nebo starší lidé. WiFi4EU má podporovat digitální místní služby typu eGovernment a zvýšit zájem občanů o připojení k internetu a využívání on-line služeb. Podle směrnice o elektronickém obchodu by místní orgány, které tyto služby nabídnou svým občanům, nebyly odpovědné za obsah, který přenášejí.

Klíčové a sporné body

  • Finanční podporu by měli moci získat tzv. subjekty veřejného sektoru, jak jsou vymezeny ve směrnici o přístupnosti veřejných webových stránek a mobilních aplikací. Pro získání finančních prostředků by poskytovatelé WiFi měli zajistit alespoň vysokorychlostní připojení (nad 30 Mbps) a po jeho zřízení by měly být schopni pokrývat jeho provozní náklady. Aby se zabránilo negativním dopadům na hospodářskou soutěž a soukromé investice, mělo by být možné podporu poskytnout pouze na projekty, které nezdvojují již existující soukromá či veřejná internetová připojení.

Peníze na tento program má poskytnout Nástroj pro propojení Evropy. K pokrytí až 100 % přípustných nákladů mají využívány jednoduché nástroje financování, jako jsou poukázky. Finanční prostředky mají být přidělovány geograficky vyváženým způsobem v celé EU a podle pořadí, v jakém se zájemci přihlásí. Počet místních komunit, které budou moci tohoto programu využít, bude záviset na jeho konečném rozpočtu.

Předpokládaný další vývoj

Finanční prostředky určené na instalaci místních bezdrátových přístupových bodů by měly být k dispozici co nejrychleji po přijetí tohoto systému EP a členskými státy. Do roku 2020 by tohoto nového projektu mělo využívat minimálně 6 8 tis. místních komunit.

Odkazy

Rada souhlasí s dalším snižováním velkoobchodních cen za roaming

  • Rada 2. 12. 2016 přijala obecný přístup k novým pravidlům pro velkoobchodní trhy s roamingem v EU, čímž připravila půdu pro zrušení roamingových poplatků pro spotřebitele v roce 2017.

Pozadí

Návrh nařízení má stanovit limity, pokud jde o částky, které si operátoři mohou vzájemně účtovat za používání svých sítí pro poskytování roamingových služeb. Tyto cenové stropy se vztahují na hlasová volání, SMS zprávy a používání dat. Cílem je stanovit stropy na takové úrovni, která přispěje k udržitelnosti zrušení roamingových poplatků v celé EU, přestože se používání mobilních služeb, cestovní zvyklosti a cenové úrovně v jednotlivých členských státech značně liší. Aby tohoto cíle mohlo být dosaženo, jsou nová pravidla zaměřena na zachování pobídek pro investice do sítí a zabránění narušení hospodářské soutěže na domácích i navštívených trzích.

Velkoobchodní cenový strop pro data je v tomto přezkumu klíčovým prvkem. Používání dat v mobilních zařízeních se v posledních letech exponenciálně zvýšilo a očekává se, že bude i nadále prudce růst. Má se za to, že zrušení roamingových poplatků povede k podobnému vývoji i u objemu dat využívaných v zahraničí.

Návrh již byl projednán na půdě výboru ITRE (více v příspěvku „Poslanci požadují další snižování roamingových cen“, Informační společnost v listopadu 2016).

Klíčové a sporné body

  • Pokud jde o cenové stropy pro data, mělo by docházet k jejich postupnému snižování – maximální poplatek bude v polovině roku 2017 činit 0,01 € za megabyte a postupně klesne na 0,005 € za megabyte v polovině roku 2021.

Snižující se cenové stropy jsou odrazem očekávání, že náklady na poskytování velkoobchodních roamingových služeb budou v následujících letech klesat.

  • V případě telefonických hovorů by maximální příplatek činil 0,0353 € za minutu a u textových zpráv pak 0,01 € za zprávu.

Obecný přístup obsahuje nový mechanismus na velkoobchodní úrovni, který má zajistit udržitelnost za výjimečných okolností. Pokud operátoři nejsou schopni pokrýt své náklady, mohou požádat svůj vnitrostátní regulační orgán o povolení účtovat ke stanoveným stropům příplatek. Avšak i v případě výjimečného účtování příplatku nesmí celkový velkoobchodní poplatek za data přesáhnout 0,0085 € za megabyte.

Komise by měla mít povinnost podat každé 2 roky zprávu o tom, jak probíhá uplatňování pravidel, a v případě potřeby navrhnout nová pravidla.

Předpokládaný další vývoj

Reforma musí být zavedena do praxe k 15. 6. 2017 tak, aby roamingové poplatky mohly být zrušeny v souladu s nařízením o roamingu z minulého roku (více v příspěvku „Volání v EU již brzy bez roamingových poplatků“, Informační společnost v říjnu 2015). Proto slovenské předsednictví zahájilo v prosinci trialog s EP. Oba orgány se musí nejdříve dohodnout na konečném znění, až poté lze předpis přijmout.

Odkazy

Krátce…

Předsednictví dosáhlo dohody s EP o pásmu 700 MHz

EP, Rada a Komise se 14. 12. 2016 dohodly na koordinaci využívání pásma 700 MHz, která zpřístupní mobilní internetové služby a rozšíří nové aplikace přes hranice. Usnadní se tak zavedení technologie 5G od roku 2020. Dohoda ohledně celoevropského přístupu k využívání pásma ultra krátkých vln (UKV, 470–790 MHz), včetně pásma 700 MHz (694–790 MHz) vychází z návrhu předloženého Komisí v únoru 2016 (více v příspěvku „Kvalitní rádiové frekvence by měly podpořit mobilní internetové služby“, Informační společnost v únoru 2016). Pásmo ultra krátkých vln (UKV) tvoří kmitočty v rozmezí 470–790 MHz. V současné době je využíváno pro zemské digitální televizní vysílání a pro bezdrátové mikrofony při tvorbě programů a při zvláštních akcích. Na základě dohody by mělo být ve všech členských státech EU pásmo 700 MHz přiděleno nejpozději do 30. 6. 2020 mobilním operátorům a zpřístupněno pro bezdrátový širokopásmový přístup. Patřičně zdůvodněné výjimky (na základě rozhodnutí) jsou možné do 30. 6. 2022. Členské státy přijmou a zveřejní své vnitrostátní plány na uvolnění tohoto pásma do 30. 6. 2018. Do konce roku 2017 budou rovněž muset uzavřít dohody o přeshraniční koordinaci. Pásmo do 700 MHz (470–694 MHz) se bude do roku 2030 dlouhodobě přednostně využívat pro vysílání. To vyvažuje skutečnost, že jednotlivé členské státy mohou přijmout flexibilnější přístup k alternativním způsobům využití spektra – jako jsou moderní mobilní multimediální služby – podle využití různých úrovní zemského digitálního televizního vysílání (DTT). Komise rovněž přezkoumá využívání tohoto pásma z pohledu efektivního využívání spektra.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality