Institucionální záležitosti v červenci 2016

08.08.2016
Euroskop

Brexit byl projednáván poslanci EP a čelními představiteli EU, Komise opětovně řešila stav právního státu v Polsku a vydala k němu doporučení, O Brexitu by měl vyjednávat bývalý místopředseda Komise a bývalý francouzský ministr

  • Poslanci se podrobně věnovali plánovanému odchodu Velké Británie z EU

  • Komise vydala další doporučení pro Polsko

  • Předseda Komise jmenoval vyjednavače pro Brexit

Krátce…

Brexit byl projednáván poslanci EP a čelními představiteli EU

Poslanci EP 5. 7. 2016 diskutovali společně s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Komise Jean-Claudem Junckerem o vystoupení Velké Británie z EU. Donald Tusk očekává, že nová britská vláda by měla předložit formální oznámení co nejdříve a že do té doby nebudou probíhat žádná jednání mezi oběma stranami. Jean-Claude Juncker kritizoval příznivce Brexitu a ohradil se zejména vůči tomu, že neměli připravený žádný plán. Vedoucí skupiny EPP Manfred Weber uvedl, že je důležité, aby Brexit nezpůsobil politický chaos v Londýně. Vedoucí skupiny S&D Gianni Pittella pochválil Evropskou radu, že se nenechá vydírat a zdůraznil, že pokud bude chtít Velká Británie získat přístup na jednotný trh, bude také muset akceptovat svobodu pohybu osob. Předseda ECR Syed Kamall uvedl, že výsledek referenda je výzvou pro EU a vedoucí představitelé Unie by měli současnou situaci využít jako příležitost pro opětovné navázaní vztahu s občany a snahu o transparentnější EU.

Komise opětovně řešila stav právního státu v Polsku a vydala k němu doporučení

Komise 27. 7. 2016 přijala doporučení na podporu právního státu v Polsku a sumarizovala přetrvávající obavy. Po přijetí stanoviska o situaci v Polsku ze dne 1. 6. 2016 polský parlament přijal 22. 7. 2016 nový zákon o ústavním soudu (více v příspěvku „Polsko by mělo plnit doporučení Benátské komise“, Institucionální záležitosti v červnu 2016). Podle opozice ovšem nový zákon ignoruje doporučení expertů z Benátské komise a v podstatě nic neřeší. Komise se domnívá, že u nového zákona lze určitá zlepšení zaznamenat, zejména ve srovnání se zákonem z prosince 2016, přetrvává ovšem řada nedostatků a obav např. týkajících se zveřejňování rozsudků. Předložené doporučení stanovuje důvody, proč dle Komise stále existuje systémové ohrožení právního státu v Polsku a Komise v něm doporučuje, aby byly respektovány a implementovány rozsudky ústavního soudu z prosince 2015 a publikovány rozsudky z března 2016. Ústavní soud by měl mít právo přezkoumat slučitelnost nového zákona před jeho vstupem v platnost. Komise také deklarovala, že je i nadále připravena usilovat o konstruktivní dialog s polskou vládou a je ochotna v případě potřeby polské vládě pomoci.

O Brexitu by měl vyjednávat bývalý místopředseda Komise a bývalý francouzský ministr

Předseda Komise Jean-Claude Juncker 27. 7. 2016 jmenoval Michaela Barniera, bývalého místopředsedu Komise a bývalého francouzského ministra, vedoucím skupiny pro vyjednávání o vystoupení Velké Británie podle čl. 50 Smlouvy o EU. Funkce by se měl ujmout od 1. 10. 2016 a měl by podávat zprávy o jednání přímo předsedovi Komise. V souladu se zásadou „žádná vyjednávání bez oficiálního oznámení vystoupení“ by měla být úkolem hlavního vyjednavače v nadcházejících měsících příprava jednání. Jakmile bude proces podle čl. 50 spuštěn, měl by mít hlavní vyjednavač potřebné kontakty jak s britskými orgány, tak se všemi ostatními partnery EU a členských států.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality