Veřejné zdraví v září 2014

08.10.2014
Euroskop

Komise vytýká ČR nedokončenou implementaci směrnice o zdravotní péči

Komise vytýká ČR nedokončenou implementaci směrnice o zdravotní péči

Komise v září opět podnikla právní kroky proti členským státům, které nesplnily řádně své povinnosti podle práva EU a přijala 147 rozhodnutí, včetně 39 odůvodněných stanovisek a 4 postoupení případů Soudnímu dvoru Evropské unie.

Klíčové a sporné body

Komise zaslala formální žádost České republice, aby oznámila úplné provedení směrnice o přeshraniční zdravotní péči (směrnice č. 24/2011). Tato směrnice stanoví práva pacientů ohledně volby obdržet zdravotní péči v jiném členském státě a žádat o její proplacení doma. Také požaduje, aby systémy zdravotnictví a poskytovatelé zdravotní péče zajistili, že pacienti obdrží informace, které potřebují, aby mohli učinit informované rozhodnutí ohledně ošetření. Zmíněná směrnice byla v České republice částečně provedena.

Směrnice dosud nebyla provedena do českých vnitrostátních právních předpisů v plném rozsahu, ačkoli tak mělo být učiněno do 25. 10. 2013. Nyní má ČR dva měsíce na to, aby informovala Komisi o opatřeních, jež přijala k úplnému provedení směrnice. Neoznámení odpovídajících opatření může vést k tomu, že Komise případ předloží Soudnímu dvoru EU.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality