Vnější obchodní vztahy v září 2015

07.10.2015
Euroskop

EU navrhla nový systém řešení sporů mezi investory v rámci TTIP

  • EU představila nový mechanismus pro urovnávání sporů mezi investorem a státem v rámci vyjednávání o TTIP

EU navrhla nový systém řešení sporů mezi investory v rámci TTIP

  • Komise 16. 9. 2015 schválila návrh nového a transparentního řešení sporů mezi investorem a státem, tzv. systém soudů pro investice (Investment Court System).

Pozadí

Systém nahradí stávající mechanismus urovnávaní sporů mezi investorem a státem (tzv. ISDS) ve všech probíhajících i budoucích jednáních EU v obchodní a investiční oblasti, včetně euroamerických rozhovorů o partnerství TTIP. Systém je koncipován tak, aby v něj měli důvěru všichni aktéři, proto je vystaven na stejných klíčových prvcích jako vnitrostátní a mezinárodní soudy, zakotvuje právo vlád na regulaci a zajišťuje transparentnost a odpovědnost.

Klíčové a sporné body

Návrh nového systému obsahuje několik vylepšení:

  • bude vytvořen veřejný systém soudů pro investice sestávající ze soudu prvního stupně (15 soudců) a odvolacího soudu (6 soudců),
  • rozhodovat budou veřejně jmenovaní vysoce kvalifikovaní soudci, srovnatelní s těmi, kteří působí na Mezinárodním soudním dvoře nebo při odvolacím orgánu Světové obchodní organizace (WTO),
  • nový odvolací soud bude fungovat na podobných základech jako odvolací orgán WTO,
  • možnosti investorů postoupit věc soudu budou přesně definovány a omezeny na případy, jako je cílená diskriminace na základě pohlaví, rasy, náboženství nebo národnosti, vyvlastnění bez náhrady či odepření spravedlnosti,
  • právo vlád na regulaci bude zakotveno v ustanoveních obchodních a investičních dohod.

Řízení bude transparentní, slyšení budou přístupná veřejnosti, připomínky budou dostupné on-line a strany, které budou mít ve věci svůj zájem, budou mít právo do sporu zasahovat. Spekulativní výběr jurisdikce nebude možný a neopodstatněné žaloby budou promptně zamítnuty. Bude zachován jasný rozdíl mezi mezinárodním a vnitrostátním právem, nebude docházet k vícenásobným nebo paralelním řízením.

Souběžně s jednáním o TTIP začne Komise společně s dalšími zeměmi pracovat na zřízení stálého mezinárodního soudu pro investice, který by měl časem nahradit veškeré mechanismy urovnávání investičních sporů stanovené v dohodách EU, dohodách členských států s třetími zeměmi a investičních a obchodních smlouvách uzavřených mezi zeměmi mimo EU. To by mělo zvýšit účinnost, jednotnost a legitimitu mezinárodního systému řešení investičních sporů.

Předpokládaný další vývoj

Komise prodiskutuje návrh s Radou a EP, poté jej předloží jako unijní návrh znění dohody v jednáních mezi EU a USA. Návrh se také využije při jiných probíhajících a budoucích jednáních.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality