Vnitřní trh v prosinci 2016

08.01.2017
Euroskop

Komise představila plán pro budoucí celní unii, Rada prodloužila fungování EFSI, Navigační systém Galileo zahájil svoji činnost, Nová iniciativa pro poskytovatele mikroúvěrů

  • Dlouhodobý plán pro celní unii představen

  • EFSI by měl fungovat déle
  • Galileo spustilo svoji činnost

  • Nová iniciativa pro mikroúvěry byla představena

Komise představila plán pro budoucí celní unii

Communication from the Commission to the European Parliament, the Council and the European Economic and Social Committee – Developing the EU Customs Union and Its Governance (COM(2016)813)

  • Komise 21. 12. 2016 přijala dlouhodobý plán, jehož cílem je dát nový impuls řízení celní unie.

Pozadí

Celní unie je základem fungování jednotného trhu a v roce 2018 oslaví již 50. výročí. Je základním pilířem fungování EU a díky ní se může zboží po EU (po odbavení celními orgány) volně pohybovat. Volný pohyb zboží je možný proto, že členské státy dodržují na vnějších hranicích stejná pravidla týkající se příjmů a ochrany. Celní správy všech 28 členských států EU musí jednat jako jediný subjekt a usnadňovat obchod v EU a chránit spotřebitele v EU.

Přes funkčnost celní unie se Komise rozhodla, že je podle ní nutné zintenzivnit spolupráci s členskými státy. Za účelem funkčnější celní unie vydala Komise v květnu 2106 nová celní pravidla (více v příspěvku „Jednodušší a rychlejší pravidla pro celní Unii“, Vnější obchodní vztahy v dubnu 2016).

Klíčové a sporné body

Celní unie v současnosti funguje podle zásad celního kodexu Unie (UCC), který je v platnosti od května 2016. Pravidla jsou sice stejná, ale některé celní orgány je vždy neuplatňují jednotným způsobem. Komise v předloženém dokumentu zdůrazňuje potřebu spolupráce s dalšími orgány správy a zabezpečení hranic, jako jsou například vnitrostátní pohraniční a pobřežní stráže, evropská pohraniční a pobřežní stráž a agentura Europol.

Komise navrhla pro celní unii tyto priority:

  • Podpora společných dohod mezi členskými státy o uplatňování celních předpisů EU;
  • pomoc celním orgánům za účelem zefektivnění práce 120 tis. celních úředníků;
  • modernizace a přizpůsobení nových celounijních IT systémů určených na celní postupy;
  • prosazování osvědčených postupů, které vnitrostátním orgánům usnadní vzájemnou spolupráci a výměnu informací.

Komise mimo jiné požaduje posílení úlohy celních orgánů v různých oblastech týkajících se správy hranic včetně boje proti terorismu a ochrany bezpečnosti hranic.

Odkazy

Krátce…

Rada prodloužila fungování EFSI

Rada 6. 12. 2016 schválila svůj postoj k návrhu na prodloužení doby existence Evropského fondu pro strategické investice (EFSI). Tento fond je základem pro Investiční plán pro Evropu, což je iniciativa, prostřednictvím které se EU snaží podpořit investice a zvýšit hospodářský růst (více v příspěvku „EFSI by mohl fungovat i po roce 2018“, Vnitřní trh v září 2016). Součástí dohodnutého kompromisu je prodloužení doby trvání EFSI i navýšení jeho finanční kapacity. Konkrétně se jedná o prodloužení doby existence EFSI do roku 2020; zvýšení investičního cíle na 500 mld. €; a zvýšení záruky z rozpočtu EU na 26 mld. € (z čehož bude do poloviny roku 2018 pro účely čerpání záruky k dispozici 16 mld. €) a navýšení příspěvku EIB na 7,5 mld. € (ze stávajících 5 mld. €). Kompromis také zavádí řadu operačních zlepšení na základě poznatků získaných během prvního roku fungování fondu. Změny by se měly týkat lepšího zeměpisného pokrytí; rozšíření odvětví, do nichž má podpora směřovat: zemědělství, lesnictví, rybolov, akvakultura a jiné oblasti biohospodářství; a také odvětví, jež mohou získat podporu od EIB v méně rozvinutých a přechodových regionech; posílených opatření v oblasti klimatu s tím, že na podporu této oblasti by mělo směřovat nejméně 40 % financování z EFSI. Dohodu musí ještě přijmout Rada a EP.

Navigační systém Galileo zahájil svoji činnost

Galileo 15. 12. 2016 začal poskytovat první služby orgánům veřejné správy, podnikům a občanům. Galileo je evropský globální družicový navigační systém. Poskytuje uživatelům po celém světě řadu nejmodernějších služeb určování polohy, času a navigace. Galileo je plně interoperabilní s GPS, ale má koncovým uživatelům zajišťovat přesnější a spolehlivější určování polohy. Galileo by měl bezplatně poskytovat 4 základní služby. Jedná se o podporu nouzových operací (např. hledání ztracených osob na moři), přesnější navigaci pro občany (např. ve městech, kde satelitní signál často blokují vysoké budovy), lepší časovou synchronizaci pro kritické infrastruktury (např. spuštění inteligentních rozvodných sítí) a bezpečné služby pro orgány veřejné správy (šifrované služby při krizových událostech např. pro policii). Do roku 2020 by se měly postupně vysílat další družice a po tomto roce by měl být systém plně dokončen. Postupně se má nadále zlepšovat jeho dostupnost.

Nová iniciativa pro poskytovatele mikroúvěrů

Komise 22. 12. 2016 představila společně s EIF novou iniciativu podporující poskytovatele mikroúvěrů v rámci programu EU pro zaměstnání a sociální inovace (EaSI). Takzvané nové investiční okno EaSI pro budování kapacit by mělo posílit kapacitu vybraných finančních zprostředkovatelů v oblastech mikrofinancování a financování sociálních podniků. EIF by měl pomocí kapitálových investic (jako je počáteční financování či rizikový kapitál) podporovat rozvoj těchto poskytovatelů finančních prostředků, např. otevřením nových poboček, investováním do lidských zdrojů, rozvojem nových nástrojů IT nebo financováním některých výdajů. Právě tento typ investic by měl podpořit růst nabídek a příležitostí pro příjemce mikroúvěrů a sociální podniky. Komise předpokládá, že zavedení investičního okna EaSI pro budování kapacit posílí ekosystém mikrofinancování a sociálního podnikání a zároveň by měl být v rámci evropských hospodářství podporován růst dalších investic.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality