Zemědělství a rybolov v únoru 2013

11.03.2013
Euroskop

Reforma SZP a kauza výskytu koňského masa na programu Rady

Reforma SZP a kauza výskytu koňského masa na programu Rady

Press Release. 3225th Council meeting. Agriculture and Fisheries, Brussels, 25–26 February 2013 (6748/13)

Zasedání Rady ministrů zemědělství ve dnech 25.–26. 2. 2013 se v oblasti SZP věnovalo především 2 tématům: reformě SZP, která je již během posledních 14 měsíců evergreenem těchto jednání, a politice zdraví a ochrany spotřebitele v souvislosti s nejnovější aférou týkající se označování některých výrobků z hovězího masa, v nichž byl zjištěn obsah masa koňského. Výskyt těchto produktů byl zjištěn v rámci potravinářských trhů několika zemí EU včetně ČR.

Pozadí

V Radě pokračuje již více než roční jednání o podrobnostech připravované reformy SZP na základě balíku legislativních návrhů, který EK zveřejnila v říjnu 2011. V prosinci 2012 odcházející kyperské předsednictví představilo Radě zprávu o dosavadním pokroku jednání, která odhalila ještě řadu přetrvávajících sporných bodů. Mj. k nim patřily otázky konvergence přímých plateb, zastropování přímých plateb v souvislosti s velikostí zemědělského podniku a ozelenění SZP. Spornou otázkou byla i dobrovolnost dalších plateb navrhovaných v rámci prvního pilíře (např. podpora mladým zemědělcům, podpory LFA) a problém, zda mají být tyto další platby v rámci prvního pilíře zavedeny členskými státy povinně, nebo budou mít státy větší prostor přizpůsobit tyto mechanismy svým podmínkám. ČR i některé další státy, které vstoupily do EU v rámci východního rozšíření, zajímá také otázka budoucnosti plateb SAPS. Z hlediska ČR je důležité také plánované rušení kvót na některé zemědělské komodity, zejm. na cukr. K nevyřešeným tématům patřily také některé otázky týkající se pozice producentských organizací či rozvoje venkova a v neposlední řadě i otázka, do jaké míry přináší projednávaná reforma skutečné zjednodušení SZP (více v příspěvku „Končící kyperské předsednictví prezentovalo na Radě zprávu o reformě SZP“).

V lednu 2013 hlasoval o zprávách a pozměňovacích návrzích týkajících se reformy také výbor AGRI v rámci EP. Hlasování přineslo některé modifikace či zpřesnění původního návrhu EK (otázka definice tzv. aktivního zemědělce, který jediný by měl mít nárok na platby v rámci prvního pilíře SZP; rychlejší konvergence přímých plateb; větší flexibilita v oblasti ozeleňování SZP či posílení producentských organizací). V pozitivním smyslu přijal AGRI některá opatření týkající se snižování administrativního břemene dopadajícího na zemědělce, na druhou stranu ale schválil z hlediska ČR nepopulární zastropování výše přímých plateb (omezení výše ročních přímých plateb na zemědělský podnik na 300 tis. € a dílčí redukce pro zemědělce pobírající roční platby ve výši 250–300 tis. €, 200–250 tis. € a 150–200 tis. €). (Více v příspěvku „Reforma SZP předmětem hlasování AGRI a jednání Rady“).

Oblasti zemědělství se dotkly také výsledky summitu, který v únoru 2013 jednal o finanční perspektivě 2014–2020.

Pokud jde o druhý nejdůležitější problém projednávaný na únorové Radě ministrů pro zemědělství, jedná se o v posledních měsících silně medializovanou aféru týkající se nálezu koňského masa v produktech, které měly být podle značení původně vyrobeny z masa hovězího. Vše začalo nálezem koňského masa v hovězích burgrech v Irsku v lednu 2013 a následovala další odhalení v dalších členských státech. Téma se částečně dotklo také ČR (konina byla nalezena i v některých produktech zahraniční provenience prodávaných na českých trzích, např. v lasagních).

Aférou se zabýval v únoru 2013 ještě před zasedáním Rady na úrovni ministrů Coreper a 13. 2. 2013 také neformální ministerské zasedání, které svolalo irské předsednictví. Zúčastnili se ho ministři zemí nejvíce postižených příslušnou aférou, tedy Francie, Lucemburska, Polska, Rumunska, Švédska a Velké Británie. Ministři se dohodli na spolupráci národních kontrolních úřadů při odhalování dalších případů klamavého označování produktů z hovězího masa a při hledání zdroje aféry.

Klíčové body a stav projednávání

Reformě SZP se věnovaly 2 veřejné debaty. První se týkala problematiky přímých plateb a pozměňovacích návrhů k původním návrhům EK, důležitou otázkou byla již zmíněná otázka konvergence. V případě přímých plateb šlo o projednávání možných kompromisů v několika otázkách. Na jedné straně se jednalo o požadavek některých starších členských zemí používajících pro přímé platby systém SPS na zmírnění požadavků týkajících se interní konvergence (v rámci jednotlivých členských států). Konkrétně řečeno, žádali spíše částečnou nežli úplnou konvergenci do roku 2019 či pozvolnější kroky při dosahování konvergence v prvních letech. Státy používající zjednodušený systém SAPS, včetně ČR, zase žádaly, aby mohly pokračovat v používání tohoto mechanismu kalkulace přímých plateb ještě během přechodného období až do roku 2020. Pro tento požadavek vyjádřily pochopení i některé státy používající systém SPS a zvážit jej přislíbila i EK.

Druhá z veřejných debat byla věnována tématu transparentnosti. V září 2012 EK publikovala návrh týkající se změn v oblasti zveřejňování jmen konkrétních adresátů podpor v oblasti SZP. Publikaci jmen konkrétních příjemců přímých plateb a prostředků na rozvoj venkova současně ve svém hlasování v lednu 2013 odmítl výbor AGRI. Nový návrh EK stanovuje limity, od jaké výše bude možné příjemce plateb v rámci SZP zveřejňovat, současně ale požaduje zveřejňování detailnějších informací o příjemcích i o vyplacených podporách. Některé členské státy se přitom postavily za zveřejňování seznamů všech příjemců plateb v rámci SZP, jiné se naopak obávají, že by zveřejnění těchto dat mohlo ohrozit osobní život příjemců a další skupina požaduje ještě další detailní posouzení této otázky.

V případě klamavého označování produktů z koňského masa jako výrobků z hovězího EK navrhla v rámci celé EU namátkové testy DNA mající odhalit přítomnost koňského masa. Testy mají být uskutečňovány během 3 měsíců s první fází v průběhu března 2013, na základě doporučení EK členským státům. Většina zástupců členských států je na jednání Rady přivítala. Aféru s koňským masem v hovězích produktech považují některé státy, nejen jejich představitelé, ale i veřejnost, za impulz pro vydání legislativního opatření, které by mělo zajistit označování původu masa v produktech ze zpracovaného masa. Tím by EU podle tiskové zprávy z jednání Rady navrátila spotřebitelům důvěru, kterou postupně ztrácejí pod vlivem stále častějších afér s kontaminací potravinářských produktů nabízených na trzích EU či pod vlivem případů klamání spotřebitele. Názor na efektivitu případných dalších legislativních opatření však není mezi členskými státy jednotný.

Pozice ČR

ČR zastupovaná na jednání Rady ministrem Petrem Bendlem a dalšími reprezentanty Ministerstva zemědělství ČR i Stálého zastoupení ČR v Bruselu v otázce přímých plateb opakovala své stanovisko podpory konvergence přímých plateb napříč členskými státy, tedy narovnání stávajících rozdílů mezi někdejšími „staršími“ a „novějšími“ členskými zeměmi. Podmínky pro využívání jednotlivých opatření a mechanismů SZP by měly být pro všechny členské státy stejné.

V případě zveřejňování dat o příjemcích zemědělských podpor ministr Bendl zdůraznil, že ČR dlouhodobě zastává podporu transparentnosti a považuje veřejnou kontrolu nakládání s finančními prostředky v oblasti SZP za legitimní. V případě klamavého označování produktů z hovězího masa obsahujících maso koňské ČR náleží k zemím, které tento případ považují za impulz k podniknutí dalších kroků, které by měly podobné případy ohrožení spotřebitele v EU eliminovat. Zlepšen by měl být systém sdílení informací a jejich vymahatelnosti a koordinování úředních kontrol v rámci jednotného trhu zaměřených nejen na zdravotní nezávadnost, ale také na kvalitu produktů. Z hlediska ČR jsou za citlivou otázku považovány především případy nálezu nebezpečných polských potravin na našem trhu, které Potravinářská komora ČR hodlala řešit až prostřednictvím radikálního kroku – dočasného zákazu dovozu polských potravin na český trh.

Předpokládaný další vývoj

Jak otázky transparentnosti zemědělských podpor, tak budoucnosti přímých plateb zřejmě ještě budou předmětem jednání v Radě, ačkoli instituce EU se již budou v následujících měsících snažit vést jednání o návrzích, které by měly být přijaty do konce roku 2013 a postupně implementovány i na národní úrovni, do finále.

Pokud se jedná o otázku označování masných produktů a aféru s přítomností koňského masa v produktech z hovězího, EK má zveřejnit zprávu o výsledcích první fáze monitoringu příslušných produktů napříč EU v polovině dubna 2013. V prosinci 2013 by EK měla zveřejnit zprávu týkající se označování původu masa užívaného jako ingredience pro produkci masných výrobků.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality