Zemědělství a rybolov v dubnu 2016

07.05.2016
Euroskop

Poslanci odmítají schválení glyfosátu, Nový právní rámec podporuje distribuci ovoce a zeleniny, banánů a mléka dětem ve vzdělávacích zařízeních

  • EP hlasoval o rezoluci, jež doporučuje zamezení užívání glyfosátu
  • EU revidovala program, který zajištuje ovoce, zeleninu a mléko do škol

Krátce…

Poslanci odmítají schválení glyfosátu

EP 13. 4. 2016 hlasoval o nezávazné rezoluci, která byla schválena poměrem 374:225:102 a která usiluje o to, aby nebylo obnoveno schválení glyfosátu na trhu EU na dalších15 let, jak je Komisí navrhováno (více v příspěvku „Výbor ENVI odmítá schválení herbicidu na bázi glyfosátu“, Zemědělství a rybolov v březnu 2016). Poslanci jsou také přesvědčení, že by Komise neměla povolovat neprofesní používání této látky. Poslanci v rezoluci vyzývají Komisi, aby předložila nový návrh s cílem lépe řešit používání herbicidů obsahujících glyfosát a také zahájit nezávislé posouzení celkové toxicity a klasifikace glyfosátu. Látka glyfosát byla WHO klasifikována jako pravděpodobně karcinogenní, a proto poslanci usilují o zamezení jejího používání. Glyfosát je účinná látka široce používána právě u herbicidů. Patentována byla na začátku roku 1970 a na spotřebitelský trh byla uvedena v roce 1974 jako širokospektrální herbicid.

Nový právní rámec podporuje distribuci ovoce a zeleniny, banánů a mléka dětem ve vzdělávacích zařízeních

Rada 11. 4. 2016 přijala nařízení, jehož cílem je podporovat konzumaci mléka, ovoce a zeleniny ve školách. Nově schválený projekt by měl mít k dispozici roční rozpočet ve výši 250 mil. € (na mléčné výrobky 100 mil. €; a na ovoce a zeleninu 150 mil. €). Členské státy získávají speciální příspěvky, na základě kterých dodávají produkty do škol. Hlavní cílem celého programu je propagovat zdravé stravovací návyky a konzumaci místních produktů (více v příspěvku „Projekt ovoce a zelenina do škol by měl fungovat dle nových pravidel“, Zemědělství a rybolov v lednu 2016). Novinkou nového programu bude větší důraz na vzdělávací aktivity, jako jsou např. návštěvy dětí v zemědělských podnicích. Členské státy se do projektu mohou zapojit zcela dobrovolně a stejně tak samy volí produkty, které jsou do škol dodávány. Projekty „Ovoce a zelenina do škol“ a „Mléko do škol“ fungují v současnosti ještě stále jako dva separátní projekty. Schváleným nařízením ovšem dojde k jejich sloučení. Nové nařízení bude použitelné od srpna 2017.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality