Zemědělství a rybolov v březnu 2020

10.04.2020
Euroskop

Nová SZP v roce 2022 není reálná, upozorňují auditoři, Zemědělsko-potravinářské odvětví je odolné, přesto je Komise připravena kvůli koronaviru pomoci

  • Nová SZP v roce 2022 nebude, hodnotí auditoři

  • Komise je připravena pomoci zemědělské-potravinářskému odvětví v době koronavirové krize

Krátce…

Nová SZP v roce 2022 není reálná, upozorňují auditoři

  • Auditoři považují start nové SZP v roce 2022 za nereálný a upozorňují Komisi, aby lépe cílila platby na skutečné zemědělce a na řešení problémů v oblasti životního prostředí a změny klimatu.

  • V současnosti Komise povolila prodloužení programů rozvoje venkova do roku 2021.

Evropský účetní dvůr 13. 3. 2020 zveřejnil zprávu s názvem Zemědělská politika EU v přechodném období: nutná je kontinuita a jasná pravidla. Auditoři v ní upozorňují na to, že začít uplatňovat nový právní rámec od roku 2022 by mohlo být obtížné. Na mysli přitom mají hlavně strategické plány. Spíše by se dle nich mělo přechodné období využít k řešení problémů v oblasti životního prostředí a klimatu. V současnosti mají členské státy možnost prodloužit programy rozvoje venkova do konce roku 2021. Auditoři také zdůraznili, aby se SZP vyvarovala udělování plateb „nezemědělcům“, kteří plní podmínky udělování dotací pouze formálně.

Zemědělsko-potravinářské odvětví je odolné, přesto je Komise připravena kvůli koronaviru pomoci

  • Komise potvrdila, že se zemědělsko-potravinářské odvětví vypořádává s krizí způsobenou koronavirem zatím poměrně dobře.

  • Přesto Komise přijala opatření, která mají podnikatelům pomoci, např. navýšila státní podporu či prodloužila termíny podávání žádostí o platbu pro zemědělce.

Komise 25. 3. 2020 zdůraznila v reakci na prohlubování krize způsobené onemocněním COVID-19 zdůraznila, že je připravena podporovat zemědělsko-potravinářské odvětví. Kvitovala odolnost odvětví a jeho schopnost nadále poskytovat vysoce kvalitní a bezpečné potraviny. V souvislosti se šířením koronaviru přijala následující opatření: (1) prodloužila lhůty pro podávání žádostí o platby v rámci SZP (do 15. 6. 2020), (2) umožnila vyšší státní podporu a (3) usiluje o vytvoření zelených pruhů, které spočívají ve zrychlení hraničních kontrol na některých přechodech k urychlení volného pohybu zboží v EU.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality