Životní prostředí v březnu 2015

09.04.2015
Euroskop

Přístup EU k životnímu prostředí přináší občanům prospěch, uvádí nová studie, Komise zhodnotila pokrok při provádění legislativy o vodě, Rada nesouhlasí s dřívějším vytvořením stálé rezervy emisních povolenek

  • Evropská agentura pro životní prostředí zhodnotila v roční zprávě stav životního prostředí
  • Komise zveřejnila hodnocení rámcové směrnice o vodě
  • Instituce EU se neshodují nad načasováním mechanismu stálé rezervy emisních povolenek

Přístup EU k životnímu prostředí přináší občanům prospěch, uvádí nová studie

SOER 2015 — The European environment — state and outlook 2015

  • Zpráva o stavu životního prostředí v EU, která byla vydána 3. 3. 2015, komplexně a z celosvětového pohledu posuzuje stav, trendy a vyhlídky v oblasti evropského životního prostředí.

Pozadí

Zpráva Evropské agentury pro životní prostředí je integrovaným hodnocením životního prostředí v EU. Informuje o provádění evropské environmentální politiky a analyzuje možnosti, jak upravit stávající politiky, aby bylo dosaženo vize EU o spokojeném životě v mezích naší planety do roku 2050. Obsahuje údaje na celosvětové, regionální i vnitrostátní úrovni, jakož i srovnání jednotlivých zemí. Kromě příštích pěti let se zabývá i dalším obdobím a jasně upozorňuje na riziko zhoršování stavu životního prostředí, které ovlivňuje blahobyt a prosperitu občanů.

Z analýzy vyplývá, že je třeba vytvářet integrovanější politiku, na což Komise reaguje řadou iniciativ pro oblast životního prostředí na rok 2015 (např. nový, rozsáhlejší soubor opatření týkajících se oběhového hospodářství, přezkum strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti, akční plán správy oceánů a pozměněný soubor opatření zabývajících se kvalitou ovzduší).

Klíčové a sporné body

Zpráva uvádí, že v letech 2000–2011 vzrostla v EU „zelená odvětví“ o více než 50 %, a patří tak mezi menšinu sektorů, kterým se daří i v krizi. Zlepšuje se rovněž nakládání s odpady, přesto však stále příliš mnoho odpadu končí pohřbeno pod zemí a potenciál pro recyklaci a získávání energie zůstává nevyužit. Cílem Komise pro rok 2015 je vytvořit z EU konkurenceschopnější ekonomiku, která účinně využívá své zdroje. Aby bylo možno získat ze zdrojů co nejvíce, je třeba se zaměřit na všechny fáze životního cyklu výrobku, od těžby surovin přes design výrobků, jejich výrobu, distribuci a spotřebu, opravy a recyklační systémy až po nakládání s odpady a větší využívání druhotných surovin.

Cíle spojené s obnovitelnými zdroji energie a energetickou účinností do roku 2020 jsou na dosah. Emise skleníkových plynů poklesly od roku 1990 o 19 %, zatímco hospodářství EU vzrostlo o 45 %. Nicméně politiky a opatření nebudou stačit ke splnění dlouhodobého cíle snížení emisí o 80–95 % do roku 2050, který by měl přeměnit Evropu v nízkouhlíkovou ekonomiku. Komise již tento problém řeší a připravuje nové návrhy politiky k dosažení 40% snížení emisí do roku 2030, které v loňském roce schválila Evropská rada.

V souvislosti s kvalitou ovzduší se za poslední desetiletí emise řady látek znečišťujících ovzduší výrazně snížily, i přes tyto úspěchy však v EU zůstává špatná kvalita ovzduší hlavní příčinou předčasných úmrtí.

Odkazy

Komise zhodnotila pokrok při provádění legislativy o vodě

Sdělení Komise Evropskému parlamentu a Radě: Rámcová směrnice o vodě a směrnice o povodních: Opatření k dosažení „dobrého stavu“ vod EU a snížení povodňových rizik (COM(2015)120)

  • Komise 9. 3. 2015 představila sdělení ve věci Rámcové směrnice o vodě a směrnice o povodních: Opatření k dosažení „dobrého stavu“ vod EU a snížení povodňových rizik.

Pozadí

Sdělení předkládá hodnocení dosud dosaženého pokroku a je zohledněna skutečnost, že uvedené dvě směrnice jsou propojené a jejich provádění by mělo být koordinováno. Hodnocení je založeno na prvních zprávách o konkrétních akcích přijatých členskými státy za účelem provádění opatření. Na konci sdělení jsou zařazena doporučení Komise s ohledem na posouzení programů opatření členských států a také předběžné vyhodnocení povodňových rizik.

Účinné hospodaření s vodou, jak vyžaduje Rámcová směrnice o vodě, má pomoci členským státům připravit se na extrémní meteorologické jevy, které jsou v důsledku změny klimatu stále častější a způsobují obrovské škody. Za účelem doplnění Rámcové směrnice o vodě byla v roce 2007 přijata směrnice o povodních, která požaduje, aby členské státy posoudily a zmapovaly rizika a nebezpečí povodní a řídily je prostřednictvím vypracování plánů pro zvládání povodňových rizik.

Klíčové a sporné body

Za účelem provádění rámcové směrnice o vodě je nutné, aby členské státy přijaly řadu nákladově efektivních opatření. Členské státy musí shrnout tato opatření ve svých plánech povodí, které jsou aktualizovány každých 6 let.

Sdělení přichází s řadou doporučení, jejichž cílem je podpořit například lepší ceny vody, kontroly odběru vody, průmyslových závodů a opatření v oblasti znečištění ze zemědělství. Doporučuje taktéž navýšit použití prostředků z fondů EU. Rizika povodní byly z velké části zmapovány a plánování řízení těchto rizik pokračuje. Desetiletí degradace a nedostatečného řízení ale znamenají, že dobrá kvalita ve všech vodách EU je stále daleko. To vytváří dodatečné náklady na čištění vody a rizika ohrožující lidské zdraví.

Specifickým problémem je nadměrné odčerpávání vody pro zavlažování kolem Středozemního a Černého moře, rozšířené znečištění živinami ze zemědělství a změny v toku řeky v důsledku špatného plánovaní nebo ochrany před povodněmi.

Odkazy

Rada nesouhlasí s dřívějším vytvořením stálé rezervy emisních povolenek

Návrh rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o vytvoření a uplatňování rezervy tržní stability pro systém EU pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně směrnice 2003/87/ES (KOM(2014)020)

  • Rada 30. 3. 2015 schválila pozici k vyjednávání se zástupci EP ve věci návrhu rozhodnutí o úpravě trhu s emisními povolenkami vedoucí k vytvoření mechanismu stálé rezervy.

Pozadí

V rámci zveřejnění návrhu energeticko-klimatického balíku v lednu 2014 Komise rovněž představila návrh na vytvoření stále rezervy emisních povolenek. Komise navrhuje revizi obchodování s emisními povolenkami v EU ETS s cílem dosáhnout zvýšení jejich tržní ceny, a podpořit tak masivní investice do energetické infrastruktury. Reforma systému tak fakticky institucionalizuje princip tzv. backloadingu povolenek (jejich stažení z oběhu), kterého bylo dosaženo v roce 2013.

Návrh spočívá ve vytvoření stálé rezervy povolenek o objemu 12 % obchodovaných v předchozích 2 letech. Na tomto principu by měla být vytvářena rezerva každoročně od zavedení do praxe počínaje 1. 1. 2021. Pokud objem volně obchodovaných emisních povolenek klesne pod 400 mil., bude z rezervy uvolněno 100 mil. do volného oběhu. Rezerva by neměla být navyšována, pokud objem povolenek určených pro stažení z trhu klesne pod 100 mil. Jestliže objem rezervy klesne pod 100 mil. emisních povolenek, předpokládá se uvolnění celé rezervy na trh (více v příspěvku „Komise zveřejnila návrh klimaticko-energetického balíku a cíle do roku 2030”, Životní prostředí v lednu 2014).

V únoru 2015 byl návrh rozhodnutí projednáván výborem ENVI, který prosazuje, aby došlo k zahájení mechanismu stálé rezervy emisních povolenek již v roce 2018. Podle něj by nemělo (od roku 2019) docházet k automatickému uvolňování rezervy emisních povolenek stažených v předchozím roce na trh. Povolenky, které budou staženy v letech 2014-2016, by rovněž neměly být opětovně vráceny na trh, s čímž se v návrhu počítalo, ale jejich objem by měl být přidán do nově vzniklé rezervy v roce 2019.

K zavedení mechanismu automatické rezervy má dle výboru dojít již na konci roku 2018 (tj. o tři roky dříve než navrhovala Komise). Výbor rovněž navrhuje, aby finanční prostředky získané z aukce 300 mil. emisních povolenek byly převedeny do fondu určeného na (nízkouhlíkové) inovace v energetice (více v příspěvku „ENVI chce začít stahovat emisní povolenky do rezervy již v roce 2018“, Životní prostředí v únoru 2015).

Klíčové a sporné body

  • Rada ve svém stanovisku podpořila původní návrh termínu na spuštění mechanismu stálé rezervy, tj. rok 2021. S výborem ENVI se shoduje v opatření, které by 900 mil. emisních povolenek, jejichž aukce měla být z původního období 2014-2016 posunuta na léta 2019-2020 (tzv. backloading), přesunulo přímo do stálé tržní rezervy. Vedle toho Rada podporuje, aby se objem doposud nerozdělených povolenek připravených pro nové subjekty na trhu, resp. plynoucích ze zavírání některých elektráren, stal předmětem plánované revize směrnice o emisních povolenkách připravované Komisí.

Předpokládaný další vývoj

Přijetím stanoviska Rady e zahájen proces vyjednávání zástupců Rady, EP a Komise. První jednání trialogu se uskutečnilo 30. 3. 2015.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality