Životní prostředí v červenci 2015

07.08.2015
Euroskop

EP se zabýval tím, jak lépe využívat zdroje surovin v EU, Vznik stálé rezervy emisních povolenek potvrdilo plénum EP

  • EP chce bojovat proti nedostatku surovin pomocí oběhového hospodářství

  • EP formálně potvrdil vznik stálé rezervy emisních povolenek

EP se zabýval tím, jak lépe využívat zdroje surovin v EU

Usnesení Evropského parlamentu ze dne 9. července 2015 o účinném využívání zdrojů: směrem k oběhovému hospodářství (2014/2208(INI))

  • Plénum EP 9. 7. 2015 schválilo usnesení, ve kterém požaduje systémovou změnu řešení nedostatku zdrojů vznikem „obchodního ekosystému“.

Pozadí

Evropa je nejzávislejší na dovozu zdrojů ze všech regionů světa a v poměrně krátké době bude mnoho zdrojů vyčerpáno. Odhaduje se, že optimalizace využívání zdrojů by mohla přinést úspory v hodnotě 600 mld. € ročně, tj. 8 % ročního obratu, a zároveň snížit celkové roční emise skleníkových plynů o 2–4 %. Zvýší-li se produktivita zdrojů do roku 2030 o 30 %, HDP by se mohl zvýšit o téměř 1 % a mohly by vzniknout 2 mil. pracovních míst. Je však potřeba stanovit závazné cíle pro snižování odpadu, revidovat předpisy o ekodesignu a přijmout opatření na oddělení růstu od využívání přírodních zdrojů, tvrdí poslanci a požadují, aby Komise do konce roku předložila příslušné legislativní návrhy.

Podle zpravodajky návrhu bude zapotřebí vytvořit soubor indikátorů a cílů, dále revize stávajících právních předpisů, rozšíření působnosti směrnice o ekodesignu, obnovení směrnice o odpadech a zvláště se zaměřit na některé oblasti, jako jsou například udržitelné budovy.

Klíčové a sporné body

  • EP vyzval Komisi, aby do konce roku 2015 předložila nový legislativní návrh, jehož součástí by byly závazné cíle, jakož i návrhy pro postupné snížení objemu všech druhů skládkovaného odpadu.

Cíle pro recyklaci musí být podle EP zvýšeny na min. 70 % tuhého komunálního odpadu a 80 % obalového odpadu do roku 2030. Spalování by mělo být do roku 2020 přísně omezeno na nerecyklovatelný a nebiologicky rozložitelný odpad. Postupně by také mělo docházet ke snižování počtu veřejných skládek (více v příspěvku „Cyklická ekonomika má vyřešit problém nedostatku surovin“, Životní prostředí v červnu 2015).

Poslanci dále vyzývají Komisi, aby v produktové politice prosazovala přístup vycházející z celého životního cyklu výrobků a předložila za tímto účelem ambiciózní pracovní program. Jeho součástí by měl být návrh revize směrnice o ekodesignu, který by měl být dle poslanců předložen do konce roku 2016 s cílem rozšířit rozsah požadavků na všechny hlavní skupiny výrobků. Poslanci rovněž Komisi žádají o stanovení požadavků týkajících se životnosti, opravitelnosti, možnosti opětovného použití a recyklace, jakož i vypracování návrhu opatření proti plánovanému zastarávání.

Řešení nedostatku zdrojů vyžaduje omezení těžby a využívání zdrojů a naprosté oddělení růstu od využívání přírodních zdrojů. Za účelem dosažení udržitelnosti využívání zdrojů EU do roku 2050 musí EU dle poslanců snížit spotřebu zdrojů, zvýšit využívání obnovitelných zdrojů energie a postupně ukončit používání toxických látek. Ukazatele účinnosti využívání zdrojů, měřící spotřebu zdrojů, včetně dovozu a vývozu na úrovni EU, a jejich využívání by měly být od roku 2018 právně závazné. Vyzývají také ke stanovení celounijního cíle zvýšit do roku 2030 účinnost využívání zdrojů na úrovni EU o 30 % oproti roku 2014, jakož i ke stanovení individuálních cílů pro jednotlivé členské státy.

Odkazy

Krátce…

Vznik stálé rezervy emisních povolenek potvrdilo plénum EP

Plénum EP 8. 7. 2015 potvrdilo neformální dohodu uzavřenou s Radou v květnu 2015 o vzniku rezervy emisních povolenek v systému EU ETS. Systém automatického stažení emisních povolenek z oběhu v případě přebytku bude zahájen 1. 1. 2019, tedy v termínu požadovaném EP. Zástupci Rady i EP se shodli na tom, že povolenky, které budou staženy v letech 2014-2016, nebudou opětovně vráceny na trh, s čímž se v návrhu Komise počítalo, ale jejich objem bude přidán do nově vzniklé rezervy v roce 2019 (více v příspěvku „Stálá rezerva emisních povolenek bude již od 2019“, Životní prostředí v květnu 2015). Před vstoupením rozhodnutí v platnost je nutné formální odsouhlasení Radou, které je plánováno na září 2015.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality