Životní prostředí v květnu 2017

09.06.2017
Euroskop

Poslanci navrhují omezit plýtvání s potravinami

  • Evropský parlament předložil návrhy, jak přimět ke snížení plýtvání s potravinami

Krátce…

Poslanci navrhují omezit plýtvání s potravinami

  • Návrh si klade za cíl snížit plýtvání potravin do roku 2025 o 30 % a do roku 2030 o 50 % a má také usnadnit darování potravin

  • Spotřebitelům by měl být vysvětlen rozdíl mezi označením „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“

Poslanci EP 16. 5. 2017 navrhli opatření, aby se do roku 2030 o 1/2 snížilo plýtvání potravinami a potravinový odpad ve srovnání s úrovní roku 2014, který v EU ročně představuje 88 mil. tun. Ve svém usnesení žádají odstranění stávajících překážek při darování potravin a spuštění kampaní vysvětlujících rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby. Osvěta spotřebitelů by měla omezit zbytečné vyhazování potravin, které jsou přitom ještě vhodné ke konzumaci. Komise by také měla zhodnotit, zda je z obalů výrobků možné odstranit některá matoucí data, avšak pouze v případě, že z toho pro konzumenty či životní prostředí nebudou vyplývat žádná rizika. Procentuální cíl redukce plýtvání odpadu poslanci zakomponovali i do legislativního návrhu o odpadech, o němž EP hlasoval v březnu 2017. Komise by podle poslanců rovněž měla iniciovat změny ve směrnici o DPH, které výslovně povolí daňové výjimky na darování potravin. EP také žádá, aby se Fond evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) využíval ve větší míře i na financování nákladů spojených se sběrem, dopravou, skladováním a distribucí darovaných potravin. V důsledku produkce a likvidace potravinového odpadu dochází k uvolňování 170 mil. tun emisí CO2 a spotřebě 26 mil. tun zdrojů.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality