AKTUALIZACE: Změny v pravidlech pojištění vkladů

13.01.2009
Euroskop

Evropský parlament přijal 18. prosince 2008 v rámci prvního čtení stanovisko k návrhu směrnice o systémech pojištění vkladů.
Návrh Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 94/19/ES o systémech pojištění vkladů, pokud jde o úroveň krytí a lhůtu k výplatě (KOM(2008)661)

Evropský parlament přijal v rámci prvního čtení stanovisko k návrhu směrnice o systémech pojištění vkladů. Obsahově se sice v některých bodech výrazně odklání od znění Komise, představuje však kompromisní stanovisko k postoji Rady.

1. Legislativní pozadí

Dne 15. října 2008 přijala Komise návrh směrnice, jež má změnit současná pravidla krytí bankovních vkladů klientů a zároveň má výrazně urychlit jejich případné vyplácení. Návrh především navyšuje pojištění vkladů na 50 tis. €, od konce roku 2009 dokonce na 100 tis. €. Návrh byl představen v rámci reakce na prohlubující se ekonomickou krizi a všeobecnou nejistotu bank a jejích vkladatelů.

V rámci procedury spolurozhodování byl návrh směrnice zaslán Radě a Evropskému parlament, který nyní v rámci prvního čtení přijal k návrhu stanovisko.

1.1. Obecný postoj Rady

Rada návrh projednala na svém zasedání 2. prosince 2009. Z jejího obecného postoje vyplývá, že předlohu Komise podporuje, navrhuje však zavedení úrovně krytí vkladů ve výši 100 tis. € až od 31. prosince 2011, tedy o dva roky později, než navrhla Komise. Stejně tak Rada navrhla zkrátit lhůtu pro vyplacení vkladů na 20 dní. V případě, kdy o rozhodnutí o výplatě rozhodují příslušné orgány, tak tak musí učinit do pěti pracovních dnů.

1.2. Postoj Ministerstva financí ČR

Česká republika ústy ministerstva financí v listopadu 2008 prohlásila, že respektuje konsensus, ke kterému v rámci Rady ECOFIN došlo (zvýšení garancí na 50 tis. €). Ministerstvo se ale zároveň postavilo proti návrhům neomezených garancí jak v čase, tak v jejich výši. Ministr Kalousek pro tisk uvedl, že myslitelný je i návrh navýšení garancí na 100 tis. €.

2. Klíčové obsahové body stanoviska Evropského parlamentu

  • Zkrácení lhůty k výplatě vkladů. Jedná se o jeden z bodů, kde Evropský parlament provedl výraznou změnu oproti návrhu Komise. Parlament nově navrhuje zkrátit lhůtu k vyplacení vkladů ze tří měsíců (s možností prodloužení na devět měsíců) na 20 dní. To je mnohem více než pouhé tři dny navrhované Komisí.
  • Parlament zároveň ustanovuje, že dva roky po vstupu směrnice v platnost má Komise předložit zprávu o možném zkrácení lhůty k výplatě vkladů na deset pracovních dnů.
  • Odsunutí lhůty na zvýšení pojištění vkladů na úroveň 100 tis. € na nejpozději 31. prosince 2010. Evropský parlament vyjádřil souhlas se zvýšením minimální úrovně krytí vkladů na 50 tis. €, oproti návrhu Komise však posunul další navýšení této hranice (na 100 tis. €) o rok.
  • V případech, kdy se výplata vkladů odvíjí od rozhodnutí příslušných orgánů, by lhůta pro rozhodnutí, která je dnes 21 dnů, měla být zkrácena na pět pracovních dnů. Komise navrhovala zkrácení na tři pracovní dny, Rada na pět dní.
  • Evropský parlament také zdůraznil, že úroveň krytí vkladů se vztahuje na všechny vkladatele, a to bez ohledu na to, zda je měnou daného státu euro, či nikoli.

3. Očekávaný vývoj

Návrhem se nyní bude zabývat Rada, která jej již v rámci COREPER projednávala na počátku prosince. Rada může návrh buď schválit nebo přijmout společný postoj a návrh poslat do druhého čtení v Evropském parlamentu.

Vzhledem ke stávajícímu tempu legislativního procesu a obecnému zájmu členských států mírnit finanční krizi lze předpokládat, že by s přijetím návrhu neměla mít Rada problém. To je ostatně patrné i ze změn učiněných Evropským parlamentem, které reflektují návrhy Rady učiněné na počátku prosince 2008.

Návrh Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 94/19/ES o systémech pojištění vkladů, pokud jde o úroveň krytí a lhůtu k výplatě (KOM(2008)661)

Právní báze: čl.47 odst.2 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise:Vnitřní trh a služby

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ECON (zpravodaj Christian Ehler, PPE-DE)

Odpovědná formace Rady: ECOFIN

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality