Spotřebitelé v září 2014

08.10.2014
Euroskop

Autopůjčovny mají přestat diskriminovat zákazníky, Komise zvyšuje bezpečnost kosmetických přípravků

Autopůjčovny mají přestat diskriminovat zákazníky

Komise 11. 9. 2014 zveřejnila dopis, který nedávno zaslala ředitelům šesti mezinárodních autopůjčoven, které nabízejí své služby spotřebitelům ve všech členských státech Evropské unie.

Pozadí

Dopis se odkazuje na několik stížností od spotřebitelů týkajících se diskriminačních praktik pronájmu auta online. Naléhavě vyzývá autopůjčovny zastavit své diskriminační praktiky, které brání spotřebitelům v různých členských státech od získání nejlepší nabízené služby a ceny.

Bylo kontaktováno 6 společností: Sixt, Enterprise, Goldcar, Europcar, Hertz a Avis.

Pronájem a leasing automobilů představují 5,5 % stížností, jimiž se zabývá Evropská sít spotřebitelských středisek. Cenové rozdíly mezi jednotlivými internetovými stránkami v jednotlivých zemích u stejné autopůjčovny mohou být značné. Tyto cenové rozdíly jsou často aplikovány na stejné poskytování služeb, které se odehrávají na stejném místě a stejným poskytovatelem. Náklady vynaložené na poskytování takových služeb se významně neliší z důvodu místa bydliště zákazníka, rozdílné zacházení se spotřebiteli v EU pocházející z různých členských států je tak neodůvodněné.

Směrnice o službách společnostem znemožňuje použit neodůvodněnou diskriminaci v přístupu ke službám na základě státní příslušnosti nebo místa bydliště spotřebitele.

Klíčové a sporné body

Komise žádá, aby byli spotřebitelé ostražití a hledali dobré služby za konkurenceschopné ceny po celém jednotném trhu EU. Vyzývá také orgány členských států, aby využívaly jejich donucovací pravomoci v plném rozsahu k zajištění, že EU a vnitrostátní právní předpisy jsou aplikovány s důrazem na ochranu práv spotřebitelů. Bude nadále sledovat vývoj v tomto odvětví a přijme veškerá nezbytná opatření, aby se jednotný trh stal realitou pro spotřebitele, jakož i pro autopůjčovny.

Předpokládaný další vývoj

Komise požádala autopůjčovny, které dosud nejsou v souladu se zásadou nediskriminace, aby ji informovaly o tom, jak přezkoumaly své postupy, nejpozději do 30. 8. 2014.

Odkazy

Komise zvyšuje bezpečnost kosmetických přípravků

Commission regulation amending Annex V to Regulation No 1223/2009 on cosmetic products (1003/2014)

Commission regulation amending Annex V to Regulation No 1223/2009 on cosmetic products (1004/2014)

Komise přijala 26. 9. 2014 dvě opatření, jež omezují používání tří konzervačních přísad v kosmetických přípravcích.

Pozadí

Rozhodnutí Komise vychází z posudku Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele. Tento poradní orgán provedl důkladné posouzení rizika předmětných látek a následně doporučil jejich omezení nebo zákaz.

Kosmetické produkty jsou na evropské úrovni regulovány nařízením č. 1223/2009 o kosmetických přípravcích, které zajišťuje bezpečnost spotřebitelů a integritu vnitřního trhu. Bez ohledu na výrobní postupy nebo distribuční kanály musí být kosmetické přípravky uváděné na trh EU bezpečné. Za bezpečnost odpovídá výrobce, který musí před uvedením přípravků na trh zajistit jejich odborné posouzení z hlediska bezpečnosti.

Konzervační přísady hrají důležitou roli v kosmetických přípravcích, neboť chrání před vznikem škodlivých patogenů v krémech a jiných výrobcích.. Bez konzervantů by všechny kosmetické přípravky měly velmi krátkou dobu trvanlivosti a většina z nich by se musela uchovávat v chladničce. Skupina chemických látek zvaných parabeny je jednou z nejčastěji používaných konzervačních přísad v kosmetických přípravcích.

Klíčové a sporné body

Opatření Komise snižuje maximální koncentraci propylparabenu a butylparabenu z nyní povolené hranice 0,4 % (použijí-li se samostatně) a 0,8 % (ve směsi s jinými estery) na 0,14 %, použijí-li se samostatně nebo společně. Tyto látky se zakazují v přípravcích pro děti mladší 3 let, které se neoplachují a jsou určeny k ošetření pokožky pod plenkou, kde se mohou v důsledku podráždění kůže a výskytu potniček vstřebávat rychleji než u neporušené kůže. Nová pravidla budou platit pro přípravky dodávané do obchodů po 16. 4. 2015.

Dále Komise zakazuje směs látek methylchloroisothiazolinon a methylisothiazolinon (MCI/MI) v přípravcích, které se neoplachují (například tělových krémech). Cílem je snížit riziko kožních alergií a jejich výskyt. Tento konzervant se může nadále používat v přípravcích, které se oplachují (šampony a sprchové gely), a to v koncentraci nejvýše 0,0015 % směsi a v poměru látek MCI/MI 3:1. Opatření platí pro výrobky uváděné na trh po 16. 7. 2015.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality