Spotřebitelé v lednu 2015

09.02.2015
Euroskop

EU přehodnotila rizika Bisfenolu A, EU zvažuje zákaz energetických nápojů pro osoby mladší 18 let

  • Podle EU není Bisfenol A zdravotně závazný u žádné věkové skupiny
  • Komise zvažuje zákaz energetických nápojů pro osoby mladší 18 let

EU přehodnotila rizika Bisfenolu A

Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs: Executive summary

  • Evropský úřad pro bezpečnost (EFSA) 21. 1. 2015 vydal obsáhlou zprávu týkající se Bisfenolu A, ve které tvrdí, že tato látka nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro spotřebitele všech věkových skupin.

Pozadí

Bisfenol A (BPA) je chemická sloučenina, která se používá při tvorbě výrobků, které jsou ve styku s potravinami, jako je např. opakovaně použitelné plastové nádobí. Dále je možné Bisfenol A nalézt v termopapíře, který se běžně používá v pokladnách. Zbytky BPA se mohou dostat do potravin a nápojů a tím může dojít k požití ze strany spotřebitelů. BPA se může do těla člověka dostat také prostřednictvím kosmetických výrobků, prachem v ovzduší a vdechováním. Z důvodu, že se s BPA můžeme setkat takřka denně, vydala EFSA studii o jeho (ne)bezpečnosti.

EFSA řešila otázku BPA naposledy v roce 2006, ale k dispozici měla málo dat, a proto se z důvodu ochrany obyvatel raději předpokládalo, že je pro lidský organismus nebezpečná mnohem větší dávka BPA, než ta, kterou vědci zjistili nyní.

Potenciální hrozby nebezpečí BPA byly diskutovány v několika členských státech EU -Švédsko, Dánsko a Francie. V lednu 2010 Francie zakázala používání BPA v produktech, které přicházejí do přímého styku s potravinami pro kojence a malé děti, jako jsou např. kojenecké lahve. Poté v roce 2011 následoval pro tento druh produktů zákaz v celé EU.

  • Od ledna 2015 zavedla Francie nový zákon, který zakazuje používat Bisfenol A v obalech na potraviny. S ohledem na výsledky EFSA asociace PlasticsEurope doporučila Francii své rozhodnutí přehodnotit.

Klíčové a sporné body

Díky nové metodologii a přesnějším datům došla EFSA k závěrům, že lze podstatně snížit tolerovatelný denní příjem (TDI) pro BPA z 50 µg/kg tělesné hmotnosti na den na 4µg/kg tělesné hmotnosti na den. Dle výsledků studie by dietární expozice a expozice z dalších zdrojů (kosmetika, termopapír atd.) měla být stále tři až pětkrát nižší, než je nový TDI. Při výpočtu TDI byla snaha kvantifikovat a zahrnout možné pochybnosti, které se týkají zdravotních rizik BPA. Mezi zahrnutá potencionální rizika patří dopad na prsní žlázu, reprodukční, metabolický, neurobehaviorální a imunitní systém.

Předpokládaný další vývoj

Stanovený tolerovaný denní příjem je zatím pouze dočasný a může se změnit, až budou známy výsledky dlouhodobé studie na testovaných laboratorních zvířatech.

Odkazy

EU zvažuje zákaz energetických nápojů pro osoby mladší 18 let

  • Komisař Vytenis Andriukaitis zvažuje na základě výsledků EFSA iniciativu, která by vedla k omezení prodeje energetických nápojů mladším 18 let.

Pozadí

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) je základním orgánem při posuzování rizik týkajících se bezpečnosti potravin a krmiv. EFSA je nezávislou evropskou agenturou financovanou z rozpočtu EU, která by měla poskytovat nezávislé vědecké studie a sdělení o existujících a vznikajících rizicích.

V roce 2013 vydala agentura EFSA rozsáhlou studii zabývající se spotřebou energetických nápojů. Z této zprávy vychází postoj komisaře Vytenise Andriukaitise, který považuje současný stav konzumace energetických nápojů mladistvými za neudržitelný a usiluje o legislativní opatření, která by eliminovala spotřebu nápojů obsahujících vysoké procento kofeinu a cukru.

Klíčové a sporné body

Ze zprávy vyplývá, že asi 68 % mladistvých konzumuje pravidelně energetické nápoje a dokonce jedna čtvrtina přiznala konzumaci asi 4krát týdně. U mladistvých může reálně hrozit předávkování kofeinem, protože plechovka energetického nápoje o objemu 500 ml vysoce překračuje doporučené dávky kofeinu pro 12leté děti.

Studie zjistila, že by dospělí a mladí lidé neměli konzumovat více než 3 mg kofeinu na kg tělesné hmotnosti za den. Proti prohlášení komisaře se hned ohradili zástupci rakouské společnosti Red Bull s tvrzením, že čaj a káva, které obsahují kofein taktéž, tvoří u řady lidí většinu denního příjmu kofeinu. Na druhé straně je ředitel EFSA Bernhard Url přesvědčen, že důsledky nadměrné konzumace kofeinu nelze ignorovat, a to zejména u mladých lidí a osob s onemocněním srdce. Mezi důsledky nadměrné konzumace kofeinu, kterého je v energetických nápojích vysoký podíl, patří vysoký krevní tlak a hrozí i zástava srdce.

Předpokládaný další vývoj

Pokud Komise legislativní návrh vydá, bude nutné absolvovat celý legislativní postup.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality