Spotřebitelé v květnu 2015

09.06.2015
Euroskop

Více práv pro cestovatele využívající internet

  • Rada a EP dosáhly dohody o posílení ochrany spotřebitelů u online nakoupených cestovních zájezdů stejně jako u kamenných cestovních kanceláří

Více práv pro cestovatele využívající internet

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o souborných cestovních službách a cestách s asistovanou přípravou, kterou se mění nařízení (ES) č. 2006/2004 a směrnice 2011/83/EU a kterou se zrušuje směrnice Rady 90/314/EHS (KOM(2013)512)

  • EP a Rada se 5. 5. 2015 dohodly na aktualizaci stávajících pravidel online nakoupených cestovních balíčků. Zákazníci na internetu budou mít nyní stejný stupeň ochrany jako zákazníci tradičních cestovních kanceláří. Dohodu následně schválila Rada.

Pozadí

Komise záměr revidovat směrnici č. 90/314 o souborných službách pro cesty, pobyty a zájezdy uveřejnila již v lednu 2013. Eventualitou tehdy bylo i úplné zrušení normy, protože zvyky spotřebitelů se za 23 let od jejího přijetí – zejm. díky internetu – výrazně změnily, především pak v tom směru, že spotřebitelé si své cestovní „balíčky“ (letenka, ubytování, fakultativní zájezdy ap.) zpravidla sestavují sami, individuálně. Nakonec se však Komise rozhodla stávající normu výrazně revidovat – v sektoru cestovního ruchu v EU údajně působí 1,8 mil. subjektů zaměstnávajících 9,7 mil. osob (více v příspěvku „Komise mění pravidla pro organizované zájezdy“, Spotřebitelé v červenci 2013).

Nová směrnice aktualizuje stávající pravidla EU o souborných cestovních službách s cílem přizpůsobit se vývoji trhu v digitální éře. Rozšiřuje ochranu jak tradičních zájezdů, tak různých kombinací jednotlivých služeb cestovního ruchu, prodávaných zejména online.

  • Navrhovaná směrnice se bude týkat tří různých druhů cestovních balíčků: (1) předpřipravené balíčky od cestovních kanceláří, zahrnující alespoň dva prvky – dopravu, ubytování či jiné služby; (2) přizpůsobené balíčky, kde má zákazník na výběr z daných komponent od jedné firmy online či offline; (3) propojené cestovní služby, kde je zákazník poté, co si rezervoval cestovní službu na jedné webové stránce, vyzván, aby si rezervoval jinou službu prostřednictvím cíleného odkazu.

Právě zásluhou EP se pravidla budou týkat i nákupů od různých poskytovatelů propojených prostřednictvím hypertextových odkazů.

Klíčové a sporné body

Od nové směrnice si instituce slibují menší administrativní zátěž, usnadnění přeshraničních transakcí a větší právní jistotu pro organizátory zájezdů, což by údajně mělo generovat širší výběr cestovních služeb a vést k nižším cenám. Před uzavřením smlouvy o „cestovním balíčku“ bude mít cestovatel nárok na jasné a stručné informace o hlavních právech a povinnostech. Spotřebitelé budou mít také právo na odstoupení od smlouvy v případě dodatečného zvýšení cen o více než 8 % (v původním návrhu Komise navrhovala 10%). Návrh směrnice zahrnuje ochranné opatření pro případy, kdy není možný návrat z cesty z důvodu nevyhnutelných a mimořádných okolností. Pro takové případy organizátor nese náklady na návazné ubytování nepřesahující tři noci.

Zákazník bude také moci stornovat zájezd bez poplatků v případě přírodní katastrofy, války či jiných závažných situací v místě plánované dovolené. Budou jasně označeny povinné strany, tj. kdo má řešit problém, který může nastat. Obchodníci budou výslovně odpovědni za chyby v rezervacích a pořadatelé zájezdů budou nápomocni cestujícím v obtížích, například s informacemi o zdravotních službách a konzulární pomocí. Zahrnuty jsou rovněž záruky vrácení peněz a repatriaci v případě krachu organizátora zájezdu. Rovněž budou regulovány rezervace uskutečněné online a nové rezervační modely, které nejsou zahrnuty ve staré (aktuální) směrnici.

  • Na žádost EP jsou ve směrnici zahrnuty „prokliky“ do definice „balíčků“. Proklik znamená, že spotřebitel koupí jednu část, například let, na jedné webové stránce a potom klikne na odkaz, který vede na webové stránky přidružené společnosti, která nabízí například ubytování nebo pronájem auta. Podle nových pravidel by tyto dodatečně nákupy přes odkazy měly být za určitých podmínek považovány za součást původního balíčku.

Zástupci EP se domnívají, že cestovní ruch bude těžit z rovných podmínek, jelikož budou stanovena stejná pravidla pro celý vnitřní trh, shodná pro nabídky online i v kamenných obchodech. Pravidla se nebudou vztahovat na služební cesty.

Předpokládaný další vývoj

EP bude o dohodě institucí hlasovat na plenárním zasedání v červnu, Rada formálně směrnici příjme v září nebo říjnu. Po zveřejnění v Úředním věstníku EU budou mít členské státy dva roky na zavedení nových pravidel a obchodníci dalších 6 měsíců na přizpůsobení se novým pravidlům.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality