Spotřebitelé v dubnu 2016

07.05.2016
Euroskop

Nebezpečné výrobky na trhu EU jsou nejčastěji hračky a oděvy

  • Komise vydala zprávu o bezpečnosti výrobků v EU za rok 2015

Nebezpečné výrobky na trhu EU jsou nejčastěji hračky a oděvy

Rapid Alert System 2015 results

  • Komise 25. 4. 2016 zveřejnila nový seznam nebezpečných výrobků zajištěných v roce 2015.

Pozadí

Systém včasného varování od roku 2003 zaručuje, že se informace o nebezpečných nepotravinářských výrobcích, které byly kdekoliv v EU staženy z trhu a/nebo z oběhu rychle dostanou ke členským státům a Komisi. Díky tomu je možné v celé EU přijmout vhodná následná opatření (zákaz/zastavení prodeje, stažení z trhu nebo z oběhu nebo odmítnutí dovozu celními orgány).

V roce 2015 bylo v systému zaregistrováno 2 072 varování a 2 745 následných opatření. Když jeden stát zaznamená do systému varování, ostatní země mohou vyhledat výrobek na svém trhu a na toto úvodní varování zareagovat. Zásadním problémem je zvyšující se podíl výrobků koupených on-line od obchodníků mimo EU.

Komise pracuje na dalším zlepšování systému včasného varování tak, aby zahrnoval také on-line prodeje. Přes 65 % Evropanů nakupuje výrobky on-line a počet osob nakupujících on-line vzrostl mezi roky 2006 a 2015 o 27 %. Novou výzvou nyní je tento on-line kanál, kterým se rovněž dostávají poštou ze zemí mimo EU do domácností spotřebitelů výrobky, jejichž bezpečnost nemusela být prověřena. Byla navázána spolupráce s pracovníky ochrany hranic a platformami pro on-line prodej.

Klíčové a sporné body

  • V roce 2015 byly dvěma hlavními kategoriemi výrobků, u nichž musela být přijata nápravná opatření, hračky (27 %) a oděvy, textilie a módní výrobky (17 %). Ty byly nejoznamovanějšími výrobky již v předcházejícím roce.

Co se týče rizik, v roce 2015 bylo nejčastěji oznamovaným rizikem (25 % z celkového počtu) riziko chemické závadnosti, následované nebezpečím úrazu (22 %), které se v předcházející zprávě umístilo na prvním místě. Nejčastější rizika chemické závadnosti oznámená v roce 2015 souvisela s výrobky, jako jsou např. módní bižuterie, která obsahovala škodlivé těžké kovy (např. nikl a olovo), a hračky obsahující ftaláty (změkčovače plastů, které mohou způsobovat problémy s plodností).

Zemí původu číslo jedna v systému včasného varování stále zůstává Čína s 62 % oznámenými nebezpečnými výrobkami. Jde o největší zdroj dovozu pro EU. Pro EU je spolupráce s čínskými orgány i nadále prioritou a probíhá konkrétně v rámci mechanismu pro Čínu, který je součástí systému včasného varování: každé oznámení týkající se výrobku čínského původu je zasíláno čínským správním orgánům, aby záležitost řešily přímo s výrobcem či vývozcem, pokud lze tyto hospodářské subjekty vyhledat. Do dnešního dne se Čína zabývala až 11 540 oznámeními a v 3 748 případech dokázala zajistit nápravná opatření. V mnoha případech je stále obtížné nalézt zdroj, ze kterého výrobek pochází.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality