Výchova, vzdělání a mládež v lednu 2017

09.02.2017
Euroskop

Komise zhodnotila evropské občanství, Erasmus hodnotí svoji dosavadní činnost

  • Komise vydala zprávu hodnotící občanství v EU

  • Erasmus slaví 30 let své existence

Komise zhodnotila evropské občanství

Zpráva o občanství EU za rok 2017

  • Komise 24. 1. 2017 zveřejnila 3. zprávu o občanství EU, v níž hodnotí pokrok dosažený od roku 2014 a dále představuje opatření, jichž by se mělo dosáhnout do budoucna.

Pozadí

Institut občanství EU se explicitně poprvé objevil v Maastrichtské smlouvě, poté bylo konkretizován tak, že nenahrazuje občanství členského státu, pouze jej doplňuje. Občanství by mělo občanům otevírat nové možnosti a mělo by jim umožnit přístup k řadě svobod, jako je např. svoboda volného pohybu, ke konzulární ochraně a právu volit a být volen v komunálních volbách a ve volbách do EP v kterékoli zemi EU, v níž žijí.

Od roku 2010 Komise vždy po 3 letech podává zprávy o hlavních iniciativách na podporu a posílení evropského občanství. Tyto zprávy vycházejí ze zpětné vazby od občanů, z předložených petic a z přímých dialogů, které jsou vedeny s občany. V roce 2015 uskutečnila Komise veřejnou konzultaci a 2 průzkumy, které se zaměřily na občanství EU a na volební práva, a jejich výsledky zapracovala do zprávy o občanství EU za rok 2017.

Klíčové a sporné body

Zpráva se zaměřuje na 4 oblasti: 1. podpora práv vyplývajících z občanství EU a společných hodnot EU; 2. posílení účasti občanů na demokratickém životě EU; 3. zjednodušení běžného života občanů EU a 4. posílení bezpečnosti a podpora rovnosti.

Za účelem splnění těchto cílů Komise hodlá:

  • Uspořádat celoevropskou informační kampaň o právech spojených s občanstvím EU
  • Posílit dobrovolnou angažovanost
  • Vytvořit více příležitostí pro mladé lidi v Evropě, aby mohli přispívat k rozvoji společnosti a projevovat svoji solidaritu – např. Evropský sbor solidarity (více v příspěvku „Komise chce podpořit investice do evropské mládeže“, Výchova, vzdělání a mládež v prosinci 2016)
  • Navrhnout „jednotnou digitální bránu“, která by občanům mohla nabídnout online přístup k informacím, asistenci a službám zaměřeným na řešení nejrůznějších administrativních otázek
  • Zintenzivnit dialogy s občany a veřejnou diskusi s cílem posílit výměnu informací s občany EU a zlepšit jejich povědomí o dopadu EU na jejich každodenní život
  • Využít postupy, které by mohly občanům pomoci volit a kandidovat v evropských volbách, zejména s ohledem na volby v roce 2019

Předpokládaný další vývoj

Komise by měla obdobným způsobem pokračovat v pravidelném hodnocení stavu občanství v EU.

Odkazy

Krátce…

Erasmus hodnotí svoji dosavadní činnost

Program Erasmus 26. 1. 2017 oslavil 30 let své existence a Komise vydala výroční zprávu o programu Erasmus+ za rok 2015. Program Erasmus+ v roce 2015 umožnil studium, odbornou přípravu, práci nebo dobrovolnickou činnost v zahraničí 678 tis. Evropanům, což je zatím rekordní počet. EU investovala v roce 2015 2,1 mld. € do takřka 20 tis. projektů, na nichž se podílelo skoro 70 tis. organizací. Vynaložené prostředky představují nárůst o 40 % ve srovnání s předchozími lety, což odráží závazek EU investovat do evropské mládeže. Z údajů též vyplývá, že program směřuje k naplnění svého cíle (podpora 4 mil. osob v letech 2014–2020). Erasmus nabízí mladým lidem možnost získat nové zkušenosti a rozšířit si obzory prostřednictvím pobytů v zahraničí. Erasmus začal v roce 1987 jako program pro mobilitu vysokoškolských studentů, s pouhými 3 200 studenty v prvním roce svého fungování. Nyní jej využívá téměř 300 tis. vysokoškolských studentů ročně. Program se rovněž značně rozšířil. Nabízí možnost studijních pobytů a stáží či učňovské přípravy studentům vysokoškolského vzdělávání i odborného vzdělávání a přípravy a dále nabízí příležitosti pro výměny mládeže, dobrovolnickou činnost a výměny zaměstnanců ve všech oblastech vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu. Místní působnost programu se rozšířila z 11 zemí v roce 1987 na současných 33 zemí (všech 28 členských států EU a dále Turecko, Bývalá jugoslávská republika Makedonie, Norsko, Island a Lichtenštejnsko). Současný program Erasmus+, jenž probíhá od roku 2014 do roku 2020, disponuje rozpočtem ve výši 14,7 mld. €.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality